Obama szerdai akciójától hangos Amerika

602472133 Horizontal SPEAKER PODIUM PRESIDENT
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök jövő szerdán ellátogat Baltimore-ban a muzulmán közösségi házba, ahol a többi között mecset is működik. A bejelentésnek máris élénk sajtóvisszhangja van.
Vágólapra másolva!

A Baltimore nyugati részén található iszlám ház az Egyesült Államok keleti partjának egyik legnagyobb muzulmán központja, amely - ahogyan a The Washington Post című napilap idézi a központ vezetőjét - "a különböző hátterű, gyarapodó lélekszámú muszlim közösség eligazodási pontjává kíván válni a befogadás és tolerancia szellemében". Barack Obama a Fehér Ház hivatalos jelentése szerint azért látogat el a központba, hogy kifejezze elismerését mindazért, amit a muszlim amerikaiak tettek az Egyesült Államokért. Az elnök ugyanakkor e vizitjével is

demonstrálni szeretné a vallásszabadság fontosságát.

A nagy amerikai család

"Az elnök hisz abban, hogy nemzetünk egyik legnagyobb ereje éppen különbözőségeink gazdagságában rejlik, abban, hogy a különböző hitben élő és különböző hátterű amerikaiak képesek együtt élni, és hogy mindannyian ugyanahhoz az amerikai családhoz tartozunk. Ahogyan az elnök fogalmaz:

a muszlim amerikaiak barátaink és szomszédaink, munkatársaink és sporthőseink,

és ők azok a férfiak és nők is, akik egyenruhában védik hazánkat" - olvasható a Fehér Ház közleményében.

Bush is járt iszlám központban

George W. Bush elnökként 2001-ben, hat nappal a szeptember 11-i terrortámadások után látogatott el a washingtoni iszlám központba, ahol kijelentette, hogy "az iszlám vallás békességes" és

Barack Obama Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az Egyesült Államokban az iszlámfóbia jó ideig nem volt téma, de amióta az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megerősödött Irakban és Szíriában, felerősödött a félelem az iszlám vallástól is. Ráadásul a washingtoni szövetségi törvényhozásban - a kongresszusban - a republikánus törvényhozók és egyes republikánus elnökjelölt-aspiránsok is egyre gyakrabban hangoztatják, hogy megálljt kellene parancsolni a Közel-Keletről érkező menekülteknek.

Vallás alapján szelektálnának a republikánusok

Ted Cruz texasi szenátor és Jeb Bush volt floridai kormányzó - mindketten a republikánusok elnökjelöltségéért küzdenek - egyenesen azt javasolták, hogy a menedékkérőket a vallásuk alapján kellene szelektálni, Donald Trump üzletember pedig decemberben arra szólított fel, hogy teljesen le kellene zárni az Egyesült Államok határait a muszlim vallású beutazók előtt. Obama elnök viszont egyre erőteljesebben hallatja hangját a muszlimellenes retorikával szemben.

Erős üzenet

A The Washington Post idézi a Fehér Ház egyik volt tanácsadóját, Dan Pfeiffert, aki szerint Obama mecsetbeli látogatásának szimbolikájára az egész országban odafigyelnek majd. "Jelenléte nagyon erőteljes üzenet az amerikai muszlimok közösségeinek" - idézi a washingtoni lap a volt tanácsadót.