Obama még az idén bezárja Guantánamót

Horizontal
This photo made during an escorted visit and reviewed by the US military, shows an US soldier walking next to the razor wire-topped fence at the abandoned "Camp X-Ray" detention facility at the US Naval Station in Guantanamo Bay, Cuba, April 9, 2014. AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV / AFP / MLADEN ANTONOV
Vágólapra másolva!
Ha csak jó pár év késéssel is, de úgy tűnik, végre beváltja ígéretét Barack Obama amerikai elnök, és még az idén bezáratja a 9/11 után létesített, kínzásairól elhíresült fogolytábort a kubai Guantanamón.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök, ahogy ígérte, bezárja a guantánamói fogolytábort - jelentette be Barack Obama kabinetfőnöke. Az elnök a bezárás módjáról tervet terjeszt elő a Kongresszusnak - mondta a Fox televíziónak Denis McDonough.

A guantanamói börtön a kegyetlen kínzásokról híresült el Forrás: AFP/Mladen Antonov

A kabinetfőnök szerint Obama kötelességének érzi, hogy bezárja a kubai területen lévő tábort.

Obama 2008-ban, első megválasztása előtt azt ígérte, bezáratja a Bush elnök által a 2001. szeptember 11-i merényletek után kialakított tábort.

Bezárni még nem sikerült, eddig csupán 104 foglyot bocsátottak szabadon.

Barack Obama már 2008 óta ígéri a fogolytábor bezárását Forrás: MTI/AP/Susan Walsh

A tábor bezárását a Kongresszusnak is jóvá kell hagynia, a kabinetfőnök azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ha ez a jóváhagyás a republikánusok ellenállása miatt nem lesz meg, akkor - élve a hivatala által biztosított jogkörével - Obama bezárja-e elnöki rendelettel a börtönt.