Lecsapott a taxisokra a kenyai kormány

matatu
People sit in a "matatu" minibus with a painting depicting US Presidents Abraham Lincoln and Barack Obama and US scientist and statesman Benjamin Franklin on July 22, 2015 in Nairobi. Obama will make his first presidential pilgrimage to his father's homeland of Kenya later this month, the cap to his week-long trip to three key African nations. AFP PHOTO / SIMON MAINA / AFP / SIMON MAINA
Vágólapra másolva!
Rászállt a kenyai taxisokra a közlekedésügyi főfelügyelet. A matatukat Naoriban, az ország fővárosában színes graffitik borítják. A járműfestések közül sok azoban nem tetszik a felügyeletnek. A sofőrök pénz,- de akár börtönbüntetésre is számíthatnak ezentúl az afrikai fővárosban.
Vágólapra másolva!

Nairobiban a taxizás gerincét a graffitiikről és fülsükütetítő dudáikról elhíresült minibuszok adják. A kenyai kormány azonban megelégelte a provokatív firkákat a matatuk oldalán. A polgárpukkasztónak ítélt járművek sofőrjeit és tulajdonosait pénz- vagy akár börtönbüntetéssel is sújthatják ezentúl - írja a BBC.

Pénzre van szükségük

Az afrikai főváros lakóinak többsége nem lát semmi kivetnivalót a minibuszok graffitiiben, inkább a helyi kultúra részének tekintik. A lakosság szerint inkább arra megy ki a játék, hogy az új büntetési nem bevezetésével pénzhez jusson a közlekedésügyi főfelügyelet (NTSA) és a rendőrség. Kenyában elképesztő méreteket ölt a korrupció.

A helyiek művészetnek a hatóságok polgárpukkasztónak tartjár a rajzokat Forrás: AFP/Simon Maina

A rendőrség az éles kritikák ellenére is megkezdi az ellenőrzéseket a főváros útjain.

A vulgárisnak vagy sértőnek ítélt jarművek tulajdonosai, üzemeltetői és a sofőrök először pénzbüntetésre számíthatnak. Ha nem telejesítik a fizetési felszólítást, akkor elzárással is büntethetik őket a kreatív rajzokért.