Naponta ötször kért felvezetést a miniszter

Extraordinary JHA ministers meeting on migration cirisis JUSTICE Belgien Kapital Vermögen Hauptstadt Zentrum RAT EU Europa Nummer Zahl Figur Figürchen Regime Regierung Bundesregierung international Justiz Recht Politik Politiker politisch Macht Kraft Gewa
Gabriel Oprea
Vágólapra másolva!
Gabriel Oprea volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást hétfőn a román korrupcióellenes ügyészség, amely hivatali visszaéléssel gyanúsítja a politikust a rendőri felvezetés törvénytelen használata miatt.
Vágólapra másolva!

A román közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj. Miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel, ám a korrupcióellenes ügyészség közleménye szerint Oprea ezt napi öt alkalommal is igénybe vette, sőt 2014-ben - az ügyészek szerint jogtalanul - olyan megállapodást kötött, amelynek alapján a legfőbb ügyész közlekedését is rendőrök segítik.

Gabriel Oprea Forrás: AFP/Picture-Alliance/Wiktor Dabkowski

A parlamenti mandátummal rendelkező Oprea ellen akkor folytathat bűnvádi eljárást a vádhatóság, ha ahhoz a szenátus is hozzájárul.