Moszkva nem kényszeríti biciklizésre a menekülteket

- Horizontal
TO GO WITH AFP STORY (FILES) A photo taken on November 12, 2015, shows a refugee child (L) who plays with the snow as refugees gather in front of a residential container at the arrival centre for refugees near the town on Kirkenes, northern Norway, close to the Russian - Norwegian border. An increasingly popular route for migrants across Russia and into Norway has Oslo angered and worried as winter approaches, while commentators suspect Moscow is deliberately creating problems for its neighbour. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / AFP / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Az Oroszországban tartózkodási engedéllyel bíró, és Norvégiában elutasított menedékkérőknek nem kell többé átkerékpározniuk a norvég-orosz határon. Az orosz hatóságok hozzájárultak ahhoz, hogy buszokkal szállíthassák őket vissza - közölte a norvégiai Finnmark megye rendőrsége csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A norvég és orosz hatóságok már december eleje óta vitatkoztak a menekültek ügyében. Az orosz törvények szerint a norvég-orosz határt tilos gyalogosan átlépni. Az országba visszaküldött menekültek ezért biciklivel mentek át eddig a határon.

Az orosz kerékpárok viszont nem felelnek meg a norvég közlekedésbiztonsági szabályoknak, így több ezret küldtek eddig roncstelepre a hatóságok.

A határon biciklizni viszont mostanában nem kellemes érzés: a storskogi és a kirkenesi átkelőkön a hőmérséklet jelenleg mínusz 3 és mínusz 23 Celsius fok között ingadozik.

Moszkva végül megállapodott Norvégiával: buszokat küldenek a hozzájuk visszatoloncolt menekültekért.

A norvég parlament novemberben határozott arról, hogy visszaküldik azokat a menekülteket, akik egy másik biztonságos országban már rendelkeznek tartózkodási engedéllyel.

Menekültek a norvég-orosz határ mentén fekvő Kirkenes városában Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az Oroszország felől érkező menekültek módszeres ellenőrzését decemberben kezdték meg. A hatóságok azóta mindenkit visszaküldenek, akinek nincs norvég beutazási engedélye.

Ebben az évben mintegy ötezren érkeztek ezen az északi útvonalon át Norvégiába.

Az ország nem tagja az Európai Uniónak, de része a úgynevezett schengeni övezetnek. Ez azt jelenti, hogy a többi schengeni tagállammal közös határán ellenőrzés nélkül is átmehet bárki. Oroszország viszont nem tagja a schengeni övezetnek, a norvég–orosz határt így elvileg őrizni kellene.

Az 5,2 millió lakosú Norvégiába idén összesen – főként Svédországon át – 30 ezer migráns érkezett.
Az utóbbi időben Svédország is megszigorította délen a határellenőrzést, és az oda érkezők számának megcsappanása csökkentette a Norvégiába továbbutazók számát is.