Menekültválság: Dánia visszaállította határellenőrzést

Vágólapra másolva!
Dánia hétfőn visszaállította a határellenőrzést a dán–német határon, miután Svédország újra bevezette az okirat-ellenőrzést a Dániával közös határán.  A nyugat-balkáni útvonalakon a téli fagy és havazás ellenére is ezrek érkeztek a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Koppenhága a papírok nélkül érkező menedékkérők megállításával indokolta az ellenőrzések visszaállítását a német határon. A hatóságok egyelőre nem ellenőriznek mindenkit, csak szúrópróbaszerű vizsgálatokat végeznek.

Az intézkedés egyelőre tíz napig marad érvényben, de meghosszabbítható.

Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő a svéd intézkedés bejelentésekor már jelezte, hogy országa hasonló lépés mellett dönthet, mert ha "más északi országok" határellenőrzést vezetnek be, annak közvetlen következményei lehetnek Dániára, hiszen így megnőhet náluk a menedékkérelmek száma.

Kell a határellenőrzés

A német külügyminisztérium a dán döntésre úgy reagált, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet veszélybe került.

"Schengen nagyon fontos, de veszélyben van" - mondta Martin Schäfer külügyi szóvivő,

aki szerint bármilyen probléma adódik is, mindig a legjobb közösen, összehangoltan megoldani. A berlini belügyminisztérium a német kormány sajtótájékoztatóján azt emelte ki, hogy a svéd és dán intézkedések is összhangban vannak a schengeni szabályokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállamok rendkívüli esetben visszaállítsák a határellenőrzést. Ezt ősszel Németország is megtette az osztrák határon. A német belügyminisztérium szerint naponta 100-300 menedékkérő lép Németországból Dániába.

Nem állítja meg őket a fagy

Eközben a horvát belügyminisztérium arról számolt be, hogy vasárnap csaknem háromezren lépték át a szerb–horvát határt. A tárca adatai szerint a magyar–szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 566 072 embert vettek nyilvántartásba, szilveszter óta pedig valamivel több mint 10 ezret.

Szlovéniába a hétvége során ugyancsak több mint 10 ezer ember lépett be

a horvát határon. Ljubljana adatai szerint október közepe óta csaknem 389 ezer illegális bevándorlót regisztráltak Szlovéniában.