Megbénították Párizst a taxisok

taxisblokád párizs
Anti-riot policemen arrive as taxi drivers stand by their cars during a demonstration against the VTC (transport vehicle with chauffeur) on January 26, 2016 on the ringroad (peripherique) at porte Maillot in Paris. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON / AFP / THOMAS SAMSON
Vágólapra másolva!
Összecsaptak a rendőrökkel Párizs környékén az Uber ellen tiltakozó taxisok, akik megbénították a város közlekedését. A két legnagyobb reptér megközelíthetetlen.
Vágólapra másolva!

Több száz taxis tiltakozik az Uber és a hasonló közösségi fuvarszolgáltatások ellen Párizs környékén. A taxisok lezárták a repülőterekre vezető utakat, és megpróbálták lezárni a város körüli körgyűrűt is, de ezt a rendőrség megakadályozta. A tiltakozók égő gumiabroncsokból állítottak barikádokat.

Az Uber ellen tiltakoznak a párizsi taxisok Forrás: AFP/Thomas Samson

A tiltakozók miatt közúton megközelíthetetlenné vált a két legnagyobb repülőtér, az Orly és a Charles De Gaulle is,

így a járatok ötödét törölni kellett.

A rendőrök könnygázt vetettek be a taxisok ellen.

A hatóságok elhúzódó tiltakozásra számítanak.

Nem csak a taxisok sztrájkolnak jelenleg Franciaországban. A légiforgalmi irányítók a munkaerőhiány miatt tiltakoznak, a tanárok tömeges elbocsátásoktól tartanak, a farmerek pedig Reims környékén húztak fel blokádot, mert elégedetlenek az élő állatok felvásárlási árával.

A budapesti taxisok is kiakadtak

Franciaországban már tavaly nyáron is voltak Uber-ellenes megmozdulások. Június végén több száz taxis zárta le a Charles De Gaulle repülőtérre vezető utat, de hasonló tiltakozások voltak Toulouse-ban, Marseille-ben és Lyonban is. A taxisok akkor a francia fővárosban két uberes autót is felgyújtottak.

Budapesten január 18-án kezdődött egy többnapos demonstráció az Uber ellen. A budapesti taxisok azt akarták elérni, hogy vagy

vagy az Uber-sofőrökre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint rájuk.

Taxistüntetés a Deák Ferenc térnél Fotó: Polyak Attila - Origo

A tiltakozók lezárták a Bajcsy-Zsilinszky út egy szakaszát, ahonnan csak csütörtökön vonultak le.