Azonosították a tel-avivi támadás feltételezett elkövetőjét

NETANJAHU, Benjámin
Tel-Aviv, 2016. január 2. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tel-avivi Rafinta bárnál égő mécsesek előtt 2016. január 2-án, ahol előző nap egy merénylő automata fegyveréből tüzet nyitott a vendéglátóhelyen étkezőkre, majd elmenekült. A lövöldözésben ketten meghaltak, tizen megsebesültek. (MTI/EPA/Haim Zach)
Vágólapra másolva!
Egy fiatal izraeli arabot neveztek meg az előző napi tel-avivi lövöldözés gyanúsítottjaként az izraeli hatóságok szombaton, a férfit még keresik.
Vágólapra másolva!

A feltételezett elkövető, a 29 éves Nasat Melhem után hajtóvadászat indult Tel-Avivban és a város körzetében, több helyen úttorlaszokat állítottak fel, hogy megakadályozzák a gyanúsított Ciszjordániába szökését. Az akcióról a hatóságok nem közöltek további információkat, miután

egy bírósági végzés hírzárlatot rendelt el az ügyben.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombaton a támadás helyszínén úgy fogalmazott, a rendőrség "tűt keres a szénakazalban". Egyúttal elítélte az "érthetetlenül kegyetlen" támadást, és leszögezte, hogy a biztonsági erők megtették a megfelelő intézkedéseket "az érintett helyeken".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tel-avivi Rafinta bárnál égő mécsesek előtt január 2-án Forrás: MTI/EPA/Haim Zach

A péntek délután

Tel-Avivban egy bárban történt fegyveres támadásban ketten meghaltak és tízen megsebesültek.

Egy szemtanú beszámolója szerint a zsúfolt bár üvegfala előtt megállt egy harminc év körüli fekete hajú férfi, elővette fegyverét, majd lőni kezdte a bent tartózkodókat.

A biztonságiak úgy vélik, hogy a férfi - Izraelben először - az Iszlám Állam nevében követte el a lövöldözést. Az izraeli rendőrség szóvivője szombaton "rendkívüli, összetett és egyedi" esetnek nevezte a történteket, arra utalva, hogy a pénteki támadás nem illeszkedik az utóbbi hónapokban palesztinok által izraeliek ellen elkövetett késes merényletek sorába.