A kurdok is részt vesznek az új török alkotmány megalkotásában

Selahattin Demirtas, török választás, jelölt
Selahattin Demirtas (C), chairman of Peace and Democracy Party (BDP) and Kurdish candidate in Turkey's presidential elections speaks on July 18, 2014 during a visit in Paris to meet with Kurdish people living in France as part of a three-week European tour. Demirtas, a 41-year-old lawyer, has been expected to struggle to break into double figures in the country's first democratic presidential elections, which are shaping up as a two-horse race between Erdogan and the opposition candidate Ekmeleddin Ihsanoglu.AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
Vágólapra másolva!
A törökországi kurd kisebbséget képviselő párt is részt vesz az új török alkotmány megalkotásában. Erdogan pártja több hatalmat adna az elnöknek, az ellenzékiek a kisebbségi- és szabadságjogokat erősítenék.
Vágólapra másolva!

A törökországi kurd kisebbség érdekeit képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) is részt vesz a leendő török alkotmány megalkotásában - jelentette vasárnap az Anadolu állami hírügynökség.

Selahattin Demirtas szerint a kibékülés lehetőségét keresik majd Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

A HDP vasárnapi ankarai kongresszusán jelezte, hogy részt vesz annak a parlamenti bizottságnak a munkájában, amelyet Törökországban új alaptörvények előkészítésére hoztak létre és amelyet most majd ismét felállítanak.

Erős elnöki rendszert akar az AKP

A folyamat során a párt három küldötte arra törekedne, hogy

fékezze a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egy erős végrehajtó elnöki rendszer kialakítására irányuló törekvéseit.

Ugyan a leendő alkotmány pontos tartalmáról viták folynak, az AKP széles pártközi támogatást élvez az alaptörvény átalakításában.

A jelenleg érvényes alkotmányt még 1982-ben, a katonai puccsok idején fogadták el.

Az elnök kérte fel őket

Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök és az általa 2001-ben alapított AKP a jelenleginél nagyobb politikai hatalommal ruházná fel az államfőt.

Az ellenzéki erők azonban inkább a kisebbségi jogok és a demokratikus szabadságjogok fejlesztését helyeznék előtérbe.

A három nagy ellenzéki pártot Ismail Kahraman, a parlament elnöke január elején kérte meg arra, hogy csatlakozzon az alaptörvényt előkészítő bizottság munkájához, de a HDP csak most döntött a kérdésben.

A kibékülés lehetőségét keresik

"Részt veszünk az alkotmányozás folyamatában, bár az AKP-val számos területen nézeteltéréseink vannak" - mondta Selahattin Demirtas. A HDP társelnöke azt is hozzátette, hogy a különbségek ellenére és bárminemű előítélet nélkül

Ertugrul Kürkcü, a HDP izmiri képviselője jelezte, hogy a leendő alkotmánnyal kapcsolatos javaslatuk nagyobb hatalmat biztosítana a helyi hatóságoknak.