Irán szabadon engedte az amerikai haditengerészeket

Irán, 2016. január 13. Az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) által 2016. január 13-án közreadott kép az általuk egy ismeretlen iráni helyszínen fogvatartott amerikai tengerészekről, akiket január 12-én fogtak el mert hajóikkal megsértették az ország felségvizeit. A két kisebb hadihajó Kuvaitból Bahreinbe hajózott, ám az egyik hajó állítólag elromlott és ezért mentek az Iránhoz tartozó Farszi szigethez, ahol elfogták őket. (MTI/EPA/IRGC)
Vágólapra másolva!
Szabadon engedte Irán azt a tíz amerikai tengerészgyalogost, akiket szerdán fogtak el, mert a hajójukkal iráni felségvizekre tévedtek. Amerika bocsánatot kért az eset miatt.
Vágólapra másolva!

Irán szabadon engedte szerdán az előző nap elfogott tíz amerikai haditengerészt, akik hajóikkal - Teherán szerint - megsértették az ország felségvizeit.

Irán szabadon engedte az amerikai haditengerészeket Forrás: MTI/EPA

Az iráni Forradalmi Gárda és washingtoni kormányilletékesek is megerősítették a matrózok elengedését. A gárda közleménye szerint a vizsgálat során kiderült, hogy

az amerikai haditengerészet két kisebb hajója tévedésből hatolt be Irán felségvizeire.

Amerikai bocsánatkérés után a nemzetközi vizeken engedték el őket.

Iráni vizekre sodródtak

A Pentagon tájékoztatása szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy fogva tartásuk idején bántódásuk esett volna. Az óvatosan fogalmazó minisztériumi közlemény szerint a haditengerészet

Amerikai híradások szerint a haditengerészet két kis folyami hajójának matrózai kiképzőküldetésen voltak, műszaki hibát észleltek és az iráni vizek felé sodródtak.

Kuvait és Bahrein között haladtak, amikor megszakadt velük a navigációs kapcsolat. Az iráni parti őrség azonnal őrizetbe vette őket a Farszi-sziget közelében, amely a Perzsa-öbölben fekszik, félúton Irán és Szaúd-Arábia között, két kilométer mélyen az iráni felségvizekben.

Provokatív és amatőr módon manővereztek

Röviddel szabadon engedésük előtt Ali Fadavi ellentengernagy, a Forradalmi Gárda haditengerészetének parancsnoka azt mondta, hogy

és három kilométerre voltak a Farszi-szigettől, amikor feltartóztatták őket. Ezután egy amerikai repülőgép-hordozó "provokatív és amatőr módon" negyven percen át légi és vízi manővereket hajtott végre a térségben.

Fadavi megerősítette, hogy Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter az incidens miatt kapcsolatba lépett amerikai kollégájával, John Kerryvel.

- "Zaríf kemény álláspontra helyezkedett, mivel a matrózok megsértették Irán felségvizeit, és arra kérte az Egyesült Államokat, hogy kérjen bocsánatot" - mondta Fadavi.

A tengeri incidens kissé felborzolta kedélyeket, mivel csak

napokkal az előtt történt, hogy hatályba lép az iráni atomprogramról szóló megállapodás

Teherán és a hat nagyhatalom kötött. Az egyezményt mindkét országban bírálták a konzervatív politikusok.