Öt államban már elkezdték a hóeltakarítást

Washington, 2016. január 24. Takarítják a havat az amerikai legfelsőbb bíróság épülete előtt Washingtonban 2016. január 24-én. Az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító hóvihar hatvan-hetven centiméteres havat zúdított Washingtonra, New Yorkra és több keleti parti nagyvárosra. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Öt szövetségi államban már megkezdték a hóeltakarítást, Washingtonban azonban csak hétfőn indulhat újra a tömegközlekedés. A viharnak 19 halálos áldozata van, voltak akik hólapátolás közben kaptak szívrohamot. Maine államot elkerüli a vihar, de Bostonan még nagy havazás várható.
Vágólapra másolva!

Öt szövetségi államban már takarítják a hóviharok nyomait, hóeséssel már "csak" Massachussets és Maine államokban küszködnek.

Takarítják a havat az amerikai legfelsőbb bíróság épülete előtt Washingtonban Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

New Yorkban vasárnap reggel feloldották az autókra elrendelt kötelező közlekedési tilalmat, megindult a metróközlekedés is.

Washingtonban azonban legkorábban csak hétfőtől indulnak újra a tömegközlekedési eszközök.

A két nagyvárosban nappal egy-két fokkal nulla fok felett volt a hőmérséklet vasárnap nappal, éjjel viszont erős fagy várható.

A keleti parti nagyvárosokban, New Yorkban, Philadelphiában, Baltimore-ban és Washingtonban a főbb utakat már tisztítják, illetve részben meg is tisztították.

11 ezer légi járatot töröltek

New Yorkban és Washingtonban

átlagosan kilencven-százhúsz centiméteres a hótakaró.

Péntek és vasárnap között majdnem 11 ezer légi járatot töröltek, de az utazni vágyók nem lélegezhetnek fel: az NBC News értesülése szerint több mint hatszáz járat hétfőn sem tud elindulni.

A Kennedy repülőtér már fogad járatokat, és hamarosan indulnak is gépek, de Washington, Baltimore, Philadelphia légikikötői még mindig nem fogadnak és nem is indítanak járatokat.

Öt államot teljesen ellepett a hó

Baltimore-ban megdőlt a hórekord: 74 cm hó esett.

A város azonban még ezzel is le van maradva, öt államban ugyanis 30 hüvelyknél (76,2 cm) több hó esett: Nyugat-Virginia 40 (101,6 cm), Virginia és Maryland 38 (96,5 cm), Pennsylvania 3,5 (90,2 cm), New York 30,5 (77,5 cm).

Rendkívüli állapot

New York állam kormányzója helyi idő szerint szombaton reggel rendkívüli állapotot hirdetett az egész állam területére. New York város polgármestere délután fél háromtól betiltott minden forgalmat a város utcáin, felfüggesztette a tömegközlekedést és lezáratta a manhattani hidakat, így a nagyváros szinte teljesen elnéptelenedett.

Aki megszegte a polgármester rendelkezéseit - például autót vezetett -, letartóztathatták, és komoly pénzbüntetésre számíthatott. A hétvégén csak a mentők és a tűzoltók közlekedhettek New York utcáin.

Charlestonban a padokat is ellepi a hó Forrás: Origo

A korlátozást helyi idő szerint vasárnap reggel 7-kor oldották fel.

Három ember megfagyott

A városban szombaton három ember halt meg az utcán a hidegben, jóllehet a város vezetői felszólították a hajléktalanokat, hogy keressenek menedéket átmeneti szállásokon.

A színházak és az éttermek eleget tettek Bill de Blasio polgármester kérésének, és estére elmaradtak az előadások, valamint bezártak az éttermek is a híres Broadwayn és környékén is.

Washingtonban rekordmennyiségű havat jeleztek előre, a Nemzeti Gárda ezért száz embert és 30 Humveet rendelt a fővárosba, hogy szükség esetén segíteni tudjanak a helyi hatóságoknak – számolt be az NBC News.

12 államban a gárda 2200-nál több tagja áll készültségben.

Már nagyon kevesen élvezik annyira a havat, mint a nemzeti állatkert óriáspandája, Tian Tian.

Leállították a tömegközlekedést Philadelphiában is.

Egyre több az áldozat

A hóvihar sújtotta szövetségi államokban eddig tizennégyen haltak meg az időjárás miatti autóbalesetekben.

Maryland államban egy férfi esett össze és halt meg szívrohamban hólapátolás közben, és New Yorkban is hárman kaptak szívinfarktust, ugyancsak hólapátoláskor. Az orvosoknak egyiküket sem sikerült megmenteniük.

A meteorológusok előrejelzései szerint a viharzóna az Atlanti-óceán felé fordult, tehát Maine államot már valószínűleg nem érinti, ám

a massachusettsi Bostonban még nagy havazás várható.