Rengetegen fagytak meg Lengyelországban a napokban

Poland Weather gdansk poland weather FROST high frost WINTER WALKING people walking baltic sea sea coast coastal SAND sandy beach SQUARE FORMAT
Gdansk, Poland 1st. Jan. 2015 People enjoy very cold (-5 Celsius degrees) but sunny weather walking along the Baltic sea coast in Gdansk Brzezno. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Lengyelországban 24 ember halt meg az év eleji fagyhullám miatt - közölte a varsói kormány sajtóosztály.
Vágólapra másolva!

A január eleji meredek, helyenként mínusz 20 fokos fagyokkal is járó hőmérséklet-zuhanás miatt a meteorológiai intézet a hét végén a 16 lengyelországi vajdaság közül 10-ben elsőfokú fagyriadót hirdetett. A hatóság arra figyelmeztetett, hogy a fagyok életveszélyt is jelenthetnek, illetve anyagi károkat okozhatnak, ezért óvatosságra intette a lakosságot.

A lengyelországi Gdanskban január elsején még élvezhették a napsütést, pár nap alatt 20 fokkal lett hidegebb Forrás: NurPhoto/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra

A lengyel rendőrség az utóbbi napokban a sajtó közvetítésével arra kérte az állampolgárokat, hogy igyekezzenek segítséget nyújtani a környékükön tartózkodó hajléktalanoknak, mindenekelőtt azzal, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a szabad ég alatt fagyoskodókra. A rendőrök rendszeresen ellenőrzik a hajléktalanok kedvelt tartózkodási helyeit, az elhagyott épületeket, telkeket, a pályaudvarok környékét.

A nagyszámú lengyel karitatív szervezet által fenntartott szállás- és melegedőhelyeken a befogadás feltétele azonban az alkoholtól és a drogfogyasztástól való tartózkodás, emiatt a veszélyeztetett emberek egy része nem fogadja el a segítséget.

A sajtóosztály közlése szerint

vasárnap 12-en, szombaton 9-en, pénteken pedig 3-an haltak meg kihűlés következtében.

November eleje óta összesen 27 fagyhalált regisztráltak Lengyelországban. Az előző télen összesen 77 fagyhalálról számoltak be a hatóságok.