Nyomravezetői díj a kölni támadókért

police Horizontal Police officers survey the area in front of the main train station and the Cathedral in Cologne, western Germany, on January 6, 2016, where dozens of apparently coordinated sexual assaults were perpetred against women on New Year's Eve.
A kölni főpályaudvar
Vágólapra másolva!
A kölni szexuális támadások után a német tartományi vezetés többek között a rendőrállomány felduzzasztásáról határozott. Ha valaki információval rendelkezik a szilveszteri molesztálókról, annak hárommillió forintnak megfelelő összeg ütheti a markát.
Vágólapra másolva!

Ötszáz új rendőrt venne fel Észak-Rajna-Vesztfália tartomány: ennek legnagyobb városa Köln. A csütörtöki rendkívüli tartományi gyűlésen a büntetőeljárások felgyorsítását is bejelentették. A rendőrség 10 ezer eurós - mintegy hárommillió forintos - nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Elkél a segítség

A kölni rendőrség az elmúlt két hétben többszörösen leszerepelt a német közvélemény szemében. A támadások után két héttel még mindig kevés elkövetőt fogtak el. Ez idő alatt 652 feljelentés történt,

a közel 1000 támadóból azonban mindössze 13 ellen indult eljárás.

Hannelore Kraft, a tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke a létszámbővítést minél hamarabb szeretné kivitelezni. Az új egyenruhások kiképzése azonban három év. A tervek szerint a hiányt addig hosszabb munkaidővel, áthelyezésekkel ellensúlyozná a rendőrség. A jövőben Észak-Rajna-Vesztfáliából nem vezényelhetnek át egyenruhásokba más tartományokban.

Kevesen vannak Forrás: AFP/Maja Hitij

Változatlan büntetési tétel

Thomas de Maizière belügyminiszter és Heiko Maas szociáldemokrata igazságügyi miniszter a napokban állapodtak meg arról, hogy szigorítanak a szexuális bűncselekmények büntetőeljárásán. A jogszabály-módosítás mindössze annyit takar, hogy

az áldozatnak nem kell bizonyítania, hogy "ellenállt az aktusnak".

A büntető eljárás az ígéretek szerint a jövőben hatékonyabb lesz, devajon elrettenti a támadókat, ha a büntetési tétel változatlan marad?