Gyógyszerkísérlet: egy ember kómában

a marihuána orvosi célú felhasználása, fű, kutatás, izraeli gyógyszercég orvosi marihuanát mérlegel
Vágólapra másolva!
Hat ember került súlyos állapotban kórházba egy klinikai vizsgálat miatt, amelyben egy bevezetés előtt álló fájdalomcsillapítót teszteltek Franciaországban. Egyiküknél beállt az agyhalál. Egy európai gyógyszergyár áll a háttérben.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint a hírről maga az egészségügyi miniszter, Marisol Touraine számolt be. Azt mondta,

„rendkívül súlyos baleset” történt egy magánlaboratóriumban

Rennes-ben. Hozzátette: azonnal a helyszínre utazik, hogy együttérzéséről biztosítsa az érintetteket és családjukat, illetve ígéretet tett, hogy tárcája végére jár az ügynek, és megtalálja a felelősöket.

Európai megbízó

A francia egészségügyi minisztérium vizsgálatot indított a Biotrial magánklinikával szemben. Az intézményben

egy kannabiszalapú fájdalomcsillapító mellékhatásait vizsgálták.

A készítmény eredetéről eddig annyit tudni, hogy egy európai gyógyszergyár terméke. A brit GW Pharma - a cég foglalkozik kannabiszalapú gyógyszerek értékesítésével - visszautasította, hogy az ő készítményéről lenne szó.

Nem ilyen végeredményre számítottak a gyógyszerkísérletben a klinikán Forrás: AFP/Fred Dufour

A kísérleti stádiumban lévő gyógyszer tesztelését azonnal leállították. A cég visszahívta a benne részt vevő többi önkéntest. Nem tudni, pontosan hány embert vontak be az életveszélyes kísérletbe. Az eset után felfüggesztették a klinika működését is.

Sorra lettek rosszul

A hat tesztalany a kísérlet előtt teljesen egészséges volt. A gyógyszerkísérletben részt vevő egyik pácienst még hétfőn szállították kórházba. A beteg állapota folyamatosan romlott, aki végül kómába esett. A többi tesztalany szerdán és csütörtökön kért orvosi segítséget, az ő állapotuk szintén súlyos.