Kibővítik az Észak-Korea elleni amerikai szankciókat

Észak-Korea
This picture taken by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 1, 2016, shows North Korean leader Kim Jong-Un addressing New Year greetings in Pyongyang. AFP PHOTO / KCNA VIA KNS REPUBLIC KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / KCNA / KNS
Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház kedden csaknem egyhangúlag megszavazta az Egyesült Államok Észak-Korea ellen hozott korábbi  szankcióinak kiszélesítését, néhány nappal a távol-keleti ország nukleáris kísérleti robbantása után. 
Vágólapra másolva!

A 418 vokssal 2 ellenében jóváhagyott törvénytervezetet még 2015 elején nyújtották be, de csak azután terjesztették szavazásra a képviselők elé, hogy a phenjani rezsim a múlt szerdán bejelentette: hidrogénbombával kísérleti robbantást hajtott végre.

Kim Dzsongun Forrás: AFP/Kns

Mitch McConnell, a szenátusi republikánus többség vezetője kedden bejelentette, hogy a szenátus hamarosan ugyancsak megvitatja a szankciók szigorítását. Az erről szóló törvénytervezet a külügyi bizottság várhatóan hamarosan továbbítja a plénumnak - mondta McConnel.

Hidrogén

Phenjan a múlt héten, szerdán jelentette be, hogy aznap sikeres kísérleti robbantást hajtott végre hidrogénbombával. A hidrogénbomba a magfúzió elvén alapul, szemben az atombombával, amely a maghasadás révén idéz elő jóval kisebb erejű robbanást.

A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte Phenjant, de kétségbe vonta, hogy valóban hidrogénbombát robbantott, mert erre nem tartják képesnek. Szakértők feltételezése szerint nem hidrogénbombával, hanem fúzióval felerősített atombombával hajthatták végre a föld alatti kísérleti robbantást, amelynek mindenesetre nagy volt az ereje a földtani intézetek szeizmikus mérései szerint.