Először tartóztattak le valakit a kölni ügyben

police Horizontal Police officers survey the area in front of the main train station and the Cathedral in Cologne, western Germany, on January 6, 2016, where dozens of apparently coordinated sexual assaults were perpetred against women on New Year's Eve.
A kölni főpályaudvar
Vágólapra másolva!
Szexuális kényszerítéssel és lopással gyanúsítottak meg egy menedékkérőt Kölnben. Ő az első olyan férfi, akit szexuális bűncselekménnyel gyanúsítanak.
Vágólapra másolva!

Egy 26 éves algériai állampolgárt tartóztattak le Németországban, egy Kölnhöz közeli településen, mert a németországi városban szilveszterkor nők ellen elkövetett zaklatások és rablások elkövetésével gyanúsítják.

Ő az első menedékkérő,

akit szexuális bűncselekménnyel is gyanúsítanak.

Az algériai fiatalembert és egy 22 éves társát a Köln melletti Kerpenben vették őrizetbe egy menedékkérőket befogadó állomáson. Találtak náluk két mobiltelefont, amelyeket a szilveszteri támadások során zsákmányolhattak.

A hatóságok feltételezése szerint az egyik készüléket az algériai gyanúsított rabolta el tulajdonosától szexuális támadás után. A másik telefont zsebtolvajlással szerezték meg a gyanúsítottak. A rendőrök szerint a két férfi ahhoz a csoporthoz csatlakozott, amelyik gyakorlatilag zavargást kezdett szilveszter éjszaka a kölni dóm és a főpályaudvar előtti téren.

A kölni főpályaudvar előtti térről lopták el a mobilokat szilveszterkor Forrás: AFP//Roberto Pfeil

Az utóbbi napokban egy Aachenben elhelyezett menedékkérő fiatalembert is őrizetbe vettek, nála is egy olyan mobiltelefont találtak, amelyet szilveszterkor raboltak vagy loptak el tulajdonosától a kölni dómnál. Ezzel 21-re emelkedett a szilveszteri bűncselekmények feltételezett elkövetőinek száma.

A kölni ügyészség Újév nevű nyomozócsoportjánál eddig 883 áldozat jelentkezett, 497-en szexuális bűncselekményről számoltak be. Összesen 766 feljelentést tettek, 381-et szexuális bűncselekmények miatt. A feljelentések száma azért alacsonyabb, mert vannak esetek, amelyekben

több áldozat közösen tett feljelentést.

Szilveszter éjszakáján egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be.