Egy brüsszeli biztos megnyugtatta a magyar kormányt

Corina Cretu, EU, Brüsszel, Bizottság, menekültek, migránsok
Vágólapra másolva!
Az európai alapok pénzének felhasználása nincs összekötve a migrációs válsággal – ezt az Európai Bizottság regionális fejlődésért felelős biztosa mondta a visegrádi országok képviselőinek. Az osztrák kancellár már többször beszélt arról, hogy el kell venni az uniós fejlesztési pénzeket azoktól a tagországoktól, ahol nem fogadnak menekülteket. A magyar kormány elutasítja a kötelező menekültkvóták ötletét. 
Vágólapra másolva!

"Nincs semmiféle kapcsolat az alapok elosztása és a migrációs válság között" – ezt Corina Cretu, az Európai Bizottság regionális fejlődésért felelős biztosa mondta kedden Prágában. A biztos az után beszélt erről, hogy találkozott a négy visegrádi ország, illetve Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia fejlesztési minisztériumainak képviselőivel.

Az uniós biztos szerint a tagállamok viszont dönthetnek úgy, hogy az uniós támogatások egy részét a menekültek megsegítésére szánt programokra költik el.

Corina Cretu a V4-ek képviselőivel tárgyalt Forrás: Twitter

Cretu kifejtette: a váratlanul felbukkant migrációs válság miatt a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy a Brüsszelnek

korábban leadott fejlesztési programjaikat módosítsák.

"Ezt egyelőre csak Olaszország használta ki. Ott a mobil kórházak és óvodák berendezésére szeretnék felhasználni a pénzeket" – mondta az uniós biztos.

Csehország az operációs programok pénzéből csak azokat a bevándorlókat fogja támogatni, akik menedéket kapnak az országban – erről Karla Slechtová cseh regionális fejlesztési miniszter beszélt újságíróknak.

A prágai tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy az uniós alapok pénzének elosztásáról, valamint a felhasználási szabályok 2020 utáni módosításáról

közösen kívánnak tárgyalni és eljárni az Európai Unióban.

Werner Faymann osztrák kancellár korábban arról beszélt, hogy elvenné az uniós pénzeket azoktól a tagállamoktól, ahol nem fogadnak be menekülteket. Azt is mondta, hogy Ausztria minden pénzügyi segítséget blokkolni fog.

Werner Faymann szerint nem jár pénz azoknak, akik nem segítik a menekülteket Forrás: AFP/Thierry Charlier

Még decemberben azt mondta, hogy 2016-ban megtörténik a 2020-ig tartó költségvetés felülvizsgálata. Ennek egyik szempontja az kell legyen a kancellár szerint, hogy a különböző országok miként vettek részt a menekültügy kezelésében.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter január közepén azt mondta, hogy az osztrák kancellár zsarolja Magyarországot, amit a kormány visszautasít.

A magyar kormány elutasítja a kötelező menekültkvótákat.

A német és az osztrák kormány támogatja ezt a tervet. A javaslat szerint a háborús övezetekből érkező menekülteket Európában szétosztanák a tagállamok között. A tagállamoknak gazdasági teljesítőképességük alapján kellene menekülteket befogadniuk.