Bombázták Irán jemeni nagykövetségét

Vágólapra másolva!
Több őr megsebesült, amikor több rakétatalálat érte Irán Szanaában lévő nagykövetségét. Teherán szerint a légi támadást a szaúdiak vezette koalíció hajtotta végre. Az akció tovább mélyíti a két ország közötti konfliktust.
Vágólapra másolva!

Helyi lakosok beszámolója szerint csütörtök reggel több tucatnyi légicsapást hajtott végre a szaúdiak vezette koalíció a jemeni főváros ellen – számolt be a BBC.

Twitter-beszámolók szerint régóta nem voltak ilyen hevesek a támadások, amelyek során fürtösbombát is bevetettek.

Több rakétatalálat érte az iráni nagykövetséget is, az iráni állami televízió úgy tudja, hogy több őr is megsebesült, az épületben pedig károk keletkeztek.

Rijád vizsgálódik

Hosszein Dzsebr Anszari iráni külügyi szóvivő Szaúd-Arábiát tette felelőssé a "szándékos" támadásért, a Rijád vezette nemzetközi koalíció szóvivője pedig közölte, hogy vizsgálják, mi történt.

"Szaúd-Arábia felelős a nagykövetségi épületben keletkezett kárért, és a személyzet egyes tagjainak megsebesüléséért" - jelentette ki a teheráni külügyminisztérium szóvivője. "Szaúd-Arábia ezzel a szándékos akcióval megsértett minden olyan nemzetközi egyezményt, amely a diplomáciai képviseletének védelmére vonatkozik.

- tette hozzá.

A szaúdi vezetésű koalíció szóvivője, Ahmed Aszeri dandártábornok erre reagálva bejelentette, hogy kivizsgálják a szerda éjjeli állítólagos esetet.

A történtekről szólva elmondta, hogy a koalíció gépei súlyos csapásokat mértek szerda éjjel olyan szanaai célpontokra, amelyek a húszi lázadók kezén vannak, ezek között olyan helyek ellen is, ahonnan a húszik rakétavetőkkel támadták Szaúd-Arábia területét. A húszik civil épületekben, köztük nagykövetségekben is felállítottak rakétavetőket - állította a szóvivő. Hozzátette, hogy

a koalíció korábban arra kért minden országot, hogy adja meg külképviseletei jemeni koordinátáit.

Kijelentette, hogy a húszik által megadott információk "nem hitelesek".

Egyre feszültebb a viszony a két ország között

A támadás olyan időben történt, amikor Nimr Baker al-Nimr kivégzése miatt egyébként is kiéleződött a viszony Irán és Szaúd-Arábia között – emlékeztetett a brit Guardian. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel.

Válaszul Rijád és több szövetsége megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért.

Irán csütörtökön tiltotta meg valamennyi szaúdi termék importját. Irán évente 60 millió dollár (17 milliárd forint) értékű árut - főleg csomagolóanyagokat és textíliát - importál Szaúd-Arábiából.