Az új elnök is függetlenségpárti Katalóniában

Catalonia Katalónia függetlenség Spanyolország
People holding "Estelada" (pro-independence Catalan flag) wait during celebrations of Catalonia's National Day (Diada) which recalls the final defeat of local troops by Spanish king Philip V's forces in 1714, in Barcelona on September 11, 2015. Hundreds of thousands of Catalans were set to pour into the streets today demanding independence, ahead of a regional election billed as an indirect vote on breaking away from Spain. AFP PHOTO/ JORGE GUERRERO
Vágólapra másolva!
A katalán parlament megválasztotta Carles Puigdemontot az autonóm közösség új elnökévé vasárnapi, rendkívüli ülésén. Carles Puigdemont a katalán parlament függetlenségi pártjainak támogatásával szerezte meg az elnökséghez szükséges szavazatokat.
Vágólapra másolva!

A katalán parlament éjszakába nyúló név szerinti szavazáson választotta meg az autonóm tartomány új elnökévé Carles Puigdemont-t, az 53 éves függetlenségpárti politikust. A 135 fős törvényhozás 70 tagja szavazott az 53 éves politikusra, aki eddig Girona település polgármestere volt. Ellene 63-an szavaztak, két képviselő pedig tartózkodott a választáskor.

Elődjét követi

Carles Puigdemont a katalán parlament függetlenségi pártjainak, az "Együtt az igenért" és a "Népi Egység" nevű szervezetek képviselőinek támogatásával szerezte meg az elnökséghez szükséges szavazatokat.

Puigdemont célja, hogy Katalónia független állam legyen,

azaz kiváljon Spanyolországból. Az új állam fővárosa Barcelona lenne.

"Ez nem a gyávák ideje" - mondta megválasztása előtt tartott beszédében az új elnök. Azt is mondta, hogy követni kívánja elődjét, aki szintén a függetlenséget akarta kivívni. A korábbi elnök, Artus Mas egy 18 hónapos menetrendet dolgozott ki az önálló katalán köztársaság megalakítására.

Ennek része egy állampolgári részvételen alapuló alkotmányozási folyamat. Ennek során a katalánok kinyilvánítanák legfőbb nemzeti elveiket. Létrehoznának egy önálló társadalombiztosítási rendszert, és egy saját nemzeti bankot is.

Puigdemont küldetésének nevezte azt is, hogy szélesítse az önállósági törekvések társadalmi bázisát, és hogy tárgyaljon erről a spanyol állammal, az Európai Unióval illetve a nemzetközi közösséggel.

Sokan támogatják a függetlenséget Katalóniában Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Azt mondta, egy "igazságosabb, méltányosabb, felkészültebb, egészségesebb" országot akarnak létrehozni, amely több és jobb munkahelyet kínál, emellett átláthatóbb és modernebb is.

A korábbi elnök, Artur Mas 2010 óta vezette Katalóniát, de végül lemondott az újbóli elnökjelöltségről, mert nem tudta megszerezni a megválasztásához szükséges parlamenti támogatást. Ha nem választotta volna meg a parlament, új választást kellett volna kiírni Katalóniában.

Spanyolország kormánya ellenzi, Katalónia kiválását.

Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök azt mondta az új, függetlenségpárti elnök megválasztása után, hogy felkészültek a válaszlépésekre. "Több eszközünk van mint valaha, hogy megvédjük az egységünket" - mondta Rajoy Madridban. Szerinte Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan az elszakadását Spanyolországtól, mert az törvény-, és alkotmányellenes.

Belviszály a függetlenségpártiak között

A katalán parlamentben az ellenzéki pártok is tiltakoztak az elnökválasztás ellen. Azt mondták, hogy a vasárnap esti rohamos szavazással a függetlenségi pártok megsértik az elnökválasztás szabályait. Szerintük a normál menetrend alapján másfél napot kellett volna hagyni az elnök parlamenti meghallgatására és a szavazásra. Vasárnap erre csak néhány óra állt rendelkezésre.

Ha vasárnap éjfélig nem választott volna elnököt a Katalán parlament, akkor a jogszabályok értelmében meg kellett volna ismételni a választásokat.

A függetlenségi pártok egy belviszály miatt halasztották az utolsó pillanatra a döntést. Az elmúlt három hónapban az Együtt hiába próbálta meggyőzni a Népi Egységet a korábbi elnök, Artur Mas támogatásáról. A Népi Egység erre nem volt hajlandó. Csak egy új jelöltet támogattak, így választották meg végül Carles Puigdemontot.