Amerika felkészült a hóviharra

Vágólapra másolva!
Húsz államban több mint 85 millió ember készült fel a hóviharra az Egyesült Államok keleti partján. Volt, ahol alig pár óra alatt tíz centiméternyi hó esett. Az iskolákat, kormányzati épületeket bezárták, eddig 4600-nál is több repülőjáratot töröltek. 
Vágólapra másolva!

Vörösen kelt fel a nap Washington felett, előrevetítve a vihart. Az amerikai fővárosban várható a legtöbb, akár hatvan centit meghaladó hó.

A Capitol Hillen azonban már most is lehet szánkózni.

Több városban bezártak a kormányzati épületek, nincs tanítás.

Többek között a nyugat-virginiai állami egyetem is a Facebook-oldalán közölte, hogy pénteken nincs tanítás.

Így néz ki most a nyugat-virginiai Charleston Forrás: Origo

Az arkansasi Little Rockban öt óra alatt tíz centinél több hó esett, de a Twitter-bejegyzések szerint máshol sem jobb a helyzet.

Az NBC News internetes oldalán folyamatosan követni lehet az eseményeket. Az információk szerint a déli államok sem ússzák meg, az eső Tennesseeben is havazásba váltott.

Forrás: Origo

A meteorológusok már előre történelminek minősítették a hóvihart, amelynek immár nevet is adtak: Jonasnak hívják.

A vihar az előrejelzések szerint pénteken és szombaton lesz a legrosszabb, a hatalmas havazást 90 km/órás széllökések kísérhetik.

Az amerikaiak az interneten nem csupán a túlélésre vonatkozó tanácsokat kapnak, de azt is megtudhatják, hogyan kell helyesen havat lapátolni, hogy ne fájduljon bele az ember háta.

A virginiai Danville repülőterén készült feltétel alapján nem meglepő, hogy a keleti parton több ezer járatot töröltek.

Az üzletek lassan kiürülnek, mert mindenki igyekszik elegendő élelmiszert felhalmozni.

Aki későn kapott észbe, az már csak üres polcokat talált.

A hóviharra szóló figyelmeztetést kiterjesztették Philadelphiára és New Yorkra is. A vihar ráadásul az előre jelzettnél sokkal gyorsabban halad - számolt be élő közvetítésében a Baltimore Sun.

Philadelphiában a nemzetközi repülőtérről minden szombati járatot töröltek.

Az előrejelzések szerint a vihar gondokat okozhat a keleti part energiaellátó infrastruktúrájában.

Elmarad a Panthers parádéja

Észak-Karolinát az elsők között érte el a hóvihar, emiatt elhalasztották a Carolina Panthers amerikaifutball-csapat parádéját – számolt be a CNN.

A Panthers vasárnap fogadja az NFC-döntőben az Arizona Cardinals együttesét. A vendégszurkolók közül sokan korábban Charlotte-ba repültek, nehogy a járattörlések miatt otthon ragadjanak. A Cardinals azonban nem változtatott a tervein, és csak szombat délután indul a Delta Air Lines járatával Phoenixből.

Pat McCrory kormányzó csütörtökön hirdetett rendkívüli állapotot Észak-Karolinában, ahol egy centinél vastagabb jeget és 6-7 centi havat jeleztek előre. A meteorológusok szerint azonban a vihar legrosszabb részén túl lesznek szombat estére.