Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ötven kenyai katonát öltek meg az iszlamisták

al-Shabaab terrorszervezet
Az jelenlegi vezérei Ahmed Iman Ali (másnéven Abu Zinira) és Mohamed Kuno (másnéven Dulyadin vagy Gamadheere)
Vágólapra másolva!
Legalább ötven kenyai katona halt meg pénteken az al-Shabaab iszlamista fegyveres szervezet szomáliai támadásában, amelyet az Afrikai Unió békefenntartói missziójának egyik bázisa ellen hajtottak végre. 
Vágólapra másolva!

Egy öngyilkos merénylő gépkocsijával nekihajtott a kenyai határnál lévő Cee Cado-i támaszpont kapujának, felrobbantotta magát, majd a szervezet több tucat fegyverese behatolt az Afrikai Unió békefenntartói missziójának (AMISOM) területére.

Abdiasis Abu Musab sejk, az al-Shabaab hadműveleti szóvivője azt állította, hogy fegyveresei heves harcok árán elfoglalták a bázist, és

61 kenyai katona holttestét számolták össze az ostrom után.

A támadásban 30 teherautót, harckocsit és páncélozott katonai járművet zsákmányoltak. "Az egész város és a bázis a kezünkre került" - mondta a szóvivő a Reutersnek.

Az al-Shabaab vezérei, Mohamed Kuno és Ahmed Iman Ali Forrás: news-kenya.com

A szomáliai hadsereg egyik illetékese is megerősítette, hogy a szélsőségesek elfoglalták a bázist. Emellett egy Cee Cado-i bolt tulajdonosa is azt mondta, az AMISOM katonái szemlátomást elhagyták a kisvárost, és minden utcasarkon az al-Shabaab fegyvereseit látni.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió legalább ötven katona haláláról adott hírt, de ezeket a számokat más forrásokból egyelőre nem lehetett megerősíteni. A hasonló múltbeli támadásokkor az al-Shabaab mindig elnagyolta az általa okozott veszteségeket, míg

a kenyai kormányilletékesek igyekeztek csökkenteni a vereség jelentőségét.

David Obonyo, a kenyai védelmi erők egyik szóvivője azt mondta, hogy

az iszlamisták valójában a szomáliai hadsereg egyik táborát foglalták el, amely a kenyai bázisnál van.

A kenyai katonák szerinte ellentámadást indítottak, de a harcok még nem értek véget, és az áldozatok száma sem ismert.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét - a fővárost is - uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az al-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el az országban állomásozó idegen katonák, vagyis a 22 ezer főst AMISOM támaszpontjai, konvojai ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről