Áder 100 milliárd dollárt adna a fejlődő országoknak

Áder János klímacsúcs
Le Bourget, 2015. november 30. Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ 21. klímakonferenciáján a Párizs melletti Le Bourget-ban 2015. november 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ha a fejlődő országok nem kapnak pénzügyi támogatást a környezetbarát beruházásokhoz, akkor a gazdaságukat csakis fosszilis energiahordozók felhasználásával tudják felfuttatni. Ennek elkerülésére össze kell rakni egy 100 milliárd dolláros nemzetközi alapot, javasolta Áder János magyar köztársasági elnök a párizsi klímacsúcs második napján.
Vágólapra másolva!

A fejlett országoknak - elismerve történelmi felelősségüket az üvegházhatású gázok koncentrációjában -, kompenzálniuk kell a fejlődő országokat, mondta Áder János államfő a párizsi klímacsúcs második napján.

Pénzügyi alap

A feltörekvő államok is ragaszkodnak egy olyan fejlődési pálya befutásához és életszínvonal eléréséhez, amilyen a fejlett országoké. Ha a fejlődő országok nem kapnak a technológiai váltáshoz megfelelő pénzügyi segítséget, akkor ezt csak a fosszilis energiahordozók révén tudják elérni, véli a magyar köztársasági elnök. A dilemma feloldásához a fejlett országoknak,

az Egyesült Államoknak, a nyugat-európai országoknak és az Európai Uniónak össze kell rakni egy 100 milliárd dolláros pénzügyi hitelkeretet,

amiből a fejlődő országok finanszírozni tudják a környezetbarát technológiákat, mondta a köztársasági elnök az ENSZ-értekezlet második napján.

Oroszországtól nem kérne pénzt a magyar köztársasági elnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Biztató jelek

Áder János nem bízik abban, hogy a közel kéthetes konferencia minden problémát megoldanak a résztvevők a hétfőn kezdődött és december 11-ig tartó tárgyalássorozaton. Biztató előjelnek tarja azonban, hogy a néhány ország már továbblépett korábbi vállalásainál. A jelentős szennyezőnek számító Japán és Kanada új kormányai már a nyitónapon elkötelezettebbnek mutatkoztak az előzőekhez képest.

India már lépett

Narenda Modi indiai és François Hollande francia miniszterelnök bejelentették, hogy 120 ország bevonásával létrehozzák a napenergia OPEC-et. Az ügynökségbe csak az indiai kormány 30 millió dollárt fektet be. Olyan nagy cégek jelezték részvételi igényüket a kezdeményezésben, mint az HSBC France és a Tata – írja a Guardian.

A fejlődő országban 300 millió ember otthonába nincs áram. Az olcsó, környezetbarát napenergiát e régiók felzárkóztatására szeretné felhasználni az indiai kormány.