Lezárul a legészakibb menekültútvonal

Kirkenes, Norvégia
Vágólapra másolva!
Norvégia megkezdte az Oroszország felől érkező menekültek módszeres ellenőrzését. A hatóságok most már mindenkit visszaküldenek, akinek nincs norvég beutazási engedélye.
Vágólapra másolva!

Szigorították a határellenőrzést a legészakibb migránsútvonalon, a sarkkörön túli norvég–orosz határátkelőnél. Norvégia eddig csak azokat küldte vissza Oroszországba, akiknél találtak orosz vízumot. Mostantól azokat sem engedik be, akik anélkül érkeznek.

Ebben az évben mintegy ötezren érkeztek ezen az északi útvonalon át Norvégiába.

Az ország nem tagja az Európai Uniónak, de része a úgynevezett schengeni övezetnek. Ez azt jelenti, hogy a többi schengeni tagállammal közös határán ellenőrzés nélkül is átmehet bárki. Oroszország viszont nem tagja a schengeni övezetnek, a norvég–orosz határt így elvileg őrizni kellene.

Kirkenes, Norvégia Forrás: Wikimedia Commons

Augusztusban azt írtuk, hogy havonta körülbelül 20 szíriai menekült érkezik Norvégia legészakibb csücskébe Oroszországon keresztül. Úti céljuk Kirkenes városa volt. Itt a napi átlaghőmérséklet épp csak fagypont felett van. Az első menekültek február végén érkeztek a városba – mondta augusztus végén Thomas Pettersen, a város egyetlen rendőrőrsének főfelügyelője.

Az útvonal a hideg ellenére viszonylag biztonságosnak számított.

A menekültek egy része taxival érkezett a nyári hónapokban, de voltak olyanok is, akik bicikliztek.

Az 5,2 millió lakosú Norvégiába idén összesen – főként Svédországon át – 30 ezer migráns érkezett.
Az utóbbi időben Svédország is megszigorította délen a határellenőrzést, és az oda érkezők számának megcsappanása csökkentette a Norvégiába továbbutazók számát is.