Áder: Van egy visszatérő álmom

Áder
Vágólapra másolva!
A döntéshozók erkölcsi felelősségét hangsúlyozta Áder János a párizsi klímacsúcs nyitónapján elmondott beszédében. A magyar köztársasági elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök után kapott szót. 
Vágólapra másolva!

"Van egy visszatérő álmom" - kezdte beszédét a köztársasági elnök a párizsi ENSZ-értekezleten. Ebben az álomban a még meg nem született unokája kéri számon az államfőn 25 év múlva azt, hogy a világ miért nem akadályozta meg a klímaváltozás negatív hatásait - közölte az MTI.

Saját bőrünkön

A hétfőn megnyitott párizsi klímacsúcson a világ 151 országának állam- és kormányfője képviselteti magát. Áder János a felszólaló államfők között sorban Vlagyimir Putyin orosz elnök után kapott szót – írja a The Guardian brit lap.

A magyar köztársasági elnök szerint ha az emberiség nem változtat mostani felelőtlen magatartásán, annak olyan súlyos következményei lehetnek, mint

Az államfő hozzátette, hogy az ezredforduló óta a tudományos érveken túl már a saját bőrünkön érezhetjük a természet jelzéseit.

Áder János köztársasági elnök Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetőjével beszél a párizsi klímacsúcson Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A mi felelősségünk

Áder János a majdani unokája nevében tette fel a kérdést, miért nem vonta le az emberiség időben a megfelelő következtetéseket. Miért nem honosította meg a klímabarát technológiákat? Miért nem támogatta nagyobb mértékben az erre irányuló kutatásokat? Miért nem hallotta meg a világ vallási vezetőinek intéseit, amelyek a jövő generáció iránti felelősségre figyelmeztettek?

Beszéde végén reményét fejezte ki, hogy a következő napokban eldől, mit tudunk válaszolni ezekre a kérdésekre, és 25 év múlva az unokáinknak nem kell feltenniük ezeket a kérdéseket.

Kiotói egyezmény helyett

A december 11-ig tartó csúcstalálkozón a cél egy olyan globális megegyezés tető alá hozása, amivel sikerül az éghajlatváltozást visszaszorítani, és 2°C alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést. A várható nemzetközi megállapodás a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltaná fel.