Kétszáznál több menekültet mentettek meg a törökök

Vágólapra másolva!
A török parti őrség kétszázhuszonkét menekültet mentett ki az Égei-tengerből vasárnap. Egy gyereket vittek kórházba.
Vágólapra másolva!

Négy csónakkal mentek a görögországi Leszbosz szigete felé azok a menekültek, akiket végül a török parti őrség mentett ki a tengerből vasárnap. Az Anadolu hírügynökség hétfői jelentése szerint a mentőakciót a törökországi Balikesir tartomány partjainál, Ayvalik város közelében hajtották végre.

A menekültek a görögországi Leszbosz szigetére tartottak.

Az egyik túlzsúfolt csónak felborult, mielőtt elérte a Törökországhoz tartozó Maden-szigetet. A török parti őrség kimentette a vízből az utasokat, illetve a fedélzetére emelte a másik három csónakban lévő embereket is.

A menekültek között szíriaiak, palesztinok, tibetiek és indiaiak is voltak. Őket a Balikesir partjainál fekvő Cunda-szigetre szállították.

Egy gyereket kórházba vittek, mert beteg volt.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint októberben több mint 220 ezer migráns érkezett Görögországba a tengeren, és több mint 220-an vízbe fulladtak Görögország és Törökország partjai között. Év eleje óta mintegy 653 ezren keltek át Görögországba, és 512-en meghaltak az Égei-tenger térségében.

Törökország hárommilliárd eurót kap az Európai Uniótól a jövőben a szír menekültek ellátására. Cserébe az ország vezetői vállalták, hogy megpróbálják megfékezni a menekültáradatot.