Nem gyűjt többé metaadatokat az amerikai hírszerzés

okostelefon kibervédelem
A 'secure call' for an encrypted phone call is displayed on a secured cell phone at a press conference in the interior ministry in Mainz, Germany, 06 November 2013. As a reaction to the surveillance scandal around US secret service NSA, the interior ministry of Rhineland-Palatinate informed about the security measures of the state government at a press conference. Photo: Fredrik von Erichsen/dpa
Vágólapra másolva!
Befejezi az amerikai hírszerzés a telefonos kommunikációra vonatkozó metaadatok gyűjtését.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírszerzés vasárnaptól befejezi a telefonos kommunikációra vonatkozó metaadatok gyűjtését, és áttér a "fókuszáltabb és célzottabb" rendszerű tevékenységre - közölte a hétvégén a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala.

Az NSA több millió amerikai telefonjáról gyűjtött adatokat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

A váltás több mint két évvel azután következik be, hogy az utóbb Moszkvába szökött informatikus, Edward Snowden leleplezte a külföldi jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát.

Ennek keretében a kémszolgálat amerikaiak millióinak telefonhívásaira vonatkozó adatokat, így például

az érintett telefonszámokra és a hívás hosszúságára vonatkozó metaadatokat gyűjtött és tárolt.

A beszélgetések tartalmához azonban csak egy titkos bíróság (FISC) felhatalmazásával férhetett hozzá az NSA.

Csak célzott felhatalmazással

Barack Obama elnök júniusban írta alá azt a törvényt, amely megfosztotta az NSA-t a tömeges adatgyűjtés jogától. A jogszabály értelmében a hírszerzés kizárólag célzott felhatalmazás vagy bírósági végzés birtokában gyűjthet metaadatokat a telefontársaságoktól.

A most véget érő tömeges adatgyűjtés támogatói szerint az eljárás a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően nagyban segítette a terroristatevékenység feltérképezését. Jogvédő csoportok szerint azonban a régi rendszer túlságosan széles körű felhatalmazást adott a kormánynak az állampolgárok megfigyeléséhez.

Az NSA kérte, hogy 2016. február 29-ig korlátozott hozzáférése legyen a korábban elmentett metaadatokhoz.