Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Párizsban

Párizsi klímakonferencia
TOPSHOTS Protestors clash with riot police during a rally against global warming on November 29, 2015 in Paris, a day ahead of the start of UN conference on climate change COP21. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT / AFP / FRANCOIS GUILLOT
Vágólapra másolva!
208 embert előállítottak és közülük 174-et őrizetbe vettek, miután a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták összecsaptak a rendőrökkel Párizsban. 
Vágólapra másolva!

Összecsapások törtek ki vasárnap délután Párizs belvárosában a rendfenntartó erők és a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták között. A francia rendőrség 208 embert előállított és közülük 174-et őrizetbe vett - közölte Michel Cadot párizsi prefektus.

A klímacsúcs ellen tüntető aktivisták közül száz embert előállítottak Forrás: AFP/Francois Guillot

Kis erőszakos csoportokról van szó, amelyek Michel Cadot szerint gyertyákkal, pétanque-golyókkal, üvegekkel dobálták meg a rendőröket a République téren, akik könnygázzal válaszoltak.

Az összecsapásokban senki nem sérült meg.

A november 13-i, 130 áldozatot követelő merényleteket követően kihirdetett gyülekezési tilalom ellenére több száz tüntető gyűlt össze délután Párizsban. Közülük váltak ki a feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok, akik a rendőrökre támadtak.

Francois Hollande szombaton jelentette be, hogy a klíma-csúcstalálkozó számos előirányzott eseményét rendben megtartják. A fokozott biztonsági intézkedések miatt azonban a francia hatóságok nem engedélyezték a környezetvédők által tervezett két párizsi vasárnapi, illetve a csúcs zárása utáni, december 12-i felvonulást.

Nem engedélyezték

Miután a francia hatóságok nem engedélyezték a környezetvédők által vasárnapra a francia fővárosba tervezett két nagy felvonulást, a civil szervezetek kétkilométeres élőláncot szerveztek az éghajlatért a République térről induló Voltaire sugárúton, valamint több ezer pár cipőt halmoztak fel a tér közepén a környezetvédők. A cipők jelképezték azokat az embereket, akik nem vonulhattak fel Párizsban. A szervezők szerint mintegy 10 ezren, a rendőrség szerint mintegy 4500-an alkották az élőláncot.

A békés tüntetők kifütyülték az anarchistákat

A békés környezetvédők egyébként kifütyülték az anarchista aktivistákat, akik érkezésüket követően azonnal kukákat kezdtek borogatni.

- válaszolta egy rendbontó egy békés tüntetőnek, aki rászólt.

A francia államfő botrányosnak nevezte, hogy "rendbontó elemek" vettek át a szerepet az élőlánc után a République téren, ott ahol "virágok és gyertyák vannak a terroristák golyói által megöltek emlékére", és "botrányos a klímacsúcs jelentősége szempontjából is" - tette hozzá a Brüsszelben tartózkodó francia elnök.