Épül a kerítés Spielfeldnél

Oberwart Felsőőr Ausztria menekültek
Vágólapra másolva!
Megkezdték az osztrákok a spielfeldi határátkelőhöz tervezett kerítés és terelőközpont építését. A cél, hogy szabályozzák a migránsok áthaladását.
Vágólapra másolva!

A hétvégén megkezdték a spielfeldi határátkelőhöz tervezett kerítés kiépítésének előkészítő munkálatait, a tervek szerint a kerítés még az idén elkészül.

Az Ausztria déli határán lévő gyűjtőállomás már napok óta üres, ezért már szombaton elkezdték a terelőállomások felállítását, a fák ágainak lenyesegetését a hadsereg által biztosított markológépekkel és motoros fűrészekkel.

A jövő héten megkezdik a határátkelő teljes átalakítását és a 3,7 kilométer hosszú kerítés, valamint a terelőközpont építését. A tervek szerint

a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, majd családok, illetve nemek szerint osztják szét őket.

A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják, vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.

Kevesebben jöttek

Az osztrák belügyminisztérium november közepén jelentette be, hogy a menekültek szabályozott áthaladása érdekében kerítést épít Spielfeldnél, és előkészületeket tesznek annak érdekében, hogy

szükség esetén akár 48 órán belül hosszabb szakaszon felállítsanak szögesdrót kerítést is.

Ausztriába egyre kevesebb menedékkérő érkezik. Míg a korábbi hetekben naponta akár 6-8 ezer menekült is átlépte az osztrák határt, az utóbbi napokban pár ezren jöttek Ausztriába.
Spielfeldnél több mint 1500-an érkeztek szombaton éjszaka, őket vasárnap kora reggelre el is szállították ausztriai menekültbefogadó központokba.

Menekülttábor Oberwartnál Fotó: Grimm Balázs - Origo

Vasárnap további ezer ember jövetelére számítanak, de kora délelőttig csak 600-an, javarészt szíriaiak, afganisztániak és irakiak érkeztek meg Spielfeldhez.

Ezt a "nyugodtabb" időszakot Spielfelden kívül más települések is arra használják fel, hogy felújítsák és átalakítsák az átmeneti befogadóhelyeket. Az osztrák-német határon fekvő Kollerschlagnál a határátkelőhely áthelyezéséről döntöttek, új ezer négyzetméteres sátrat húznak fel, és aszfaltozási munkálatokba is kezdenek.

A kormány jelölhet ki szálláshelyet

A bécsi parlament döntése értelmében október elsejétől az állam saját hatáskörben jelölhet ki szálláshelyet a bevándorlóknak. A kormány azért hozta meg ezt a törvényt, amely 2018-ig lesz érvényben, hogy

mostantól könnyebben tudjon majd reagálni a menekültügyi helyzetre, és gyorsabban ki tudja jelölni a szálláshelyeket.

Az osztrák belügyminisztérium a törvény életbelépése óta immár tíz alkalommal jelölt ki menekülteket befogadó helyet saját hatáskörben.

A tárca szóvivőjének vasárnapi tájékoztatása szerint a felső-ausztriai Vöcklabruck járásban 250 menekült elhelyezésére alkalmas szálláshelyet létesítenek, az első migránsok várhatóan december elsejétől költözhetnek be egy ipari csarnokba.