Megtartják a klímacsúcs eseményeit Párizsban

Klímacsúcs Párizs rendőri készülstég
Vágólapra másolva!
Rendben megtartják a nemzetközi klíma-csúcs eseményeit Párizsban a terrortámadások után bevezetett rendkívüli állapot ellenére. A találkozóra 195 országból érkeznek vezetők és szakértők, és egy új megállapodás fogadhatnak el.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi klíma-csúcstalálkozó "számos előirányzott eseményét" rendben megtartják, annak ellenére, hogy Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben a november 13-i párizsi merényletsorozat óta - közölte Francois Hollande francia elnök szombaton.

A francia államfő két nappal a párizsi klímacsúcs hivatalos megnyitója előtt környezetvédő csoportok 14 képviselőjét fogadta, és

kiállt a tervezett globális megállapodás mellett,

amely az emberi tevékenység okozta éghajlati változások, az üvegházhatást okozó gázok és a globális felmelegedés csökkentését tűzi ki célul.

Hollande különböző környezetvédő csoportok 14 képviselőjét fogadta Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Az új megálapodás első ízben nagy hangsúlyt helyez a fejlődő országok segítésére a változó világhoz való alkalmazkodásban, a klímacélok elérésében.

Új megállapodás születhet

A november 30-tól december 11-ig tartó, az ENSZ égisze alatt rendezett csúcson

195 ország vezetői és klímaszakértői vesznek részt.

A megnyitón számos ország állam- vagy kormányfője lesz jelen, köztük Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Angela Merkel német kancellár. Áder János magyar köztársasági elnök is részt vesz és felszólal a nyitónapon.

A klímacsúcson a remények szerint elfogadásra kerülő új nemzetközi megállapodás az 1997-ben kialkudott és 2020-ban lejáró kyotói jegyzőkönyv helyébe lép.

Az új megállapodás fő célja a globális felmelegedést két fokban korlátozni.

Ellenkező esetben felgyorsul a gleccserek olvadása, nő a tengerek vízszintje, valamint a viharok és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága.

Nem lesz felvonulás

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szombaton közölte, hogy

azóta, hogy november 13-án bevezették a határok ellenőrzését a klímacsúcsra való felkészülés jegyében. Csaknem 15 ezer rendőr, csendőr és vámtisztviselő őrzi a határokat, és különös figyelmet fordítanak a német-francia határ biztonságára.

Klímacsúcs Párizs rendőri készülstég Forrás: EPA/Ian Langsdon

A fokozott biztonsági intézkedések miatt a francia hatóságok nem engedélyezték a környezetvédők által tervezett két párizsi vasárnapi, illetve a csúcs zárása utáni, december 12-i felvonulást, de a civilek nem tettek le kisebb megmozdulásokról más francia városokban.