Egy orosz képviselő visszakérné a Hagia Szophiát

Hagia Sophia, Istambul
Vágólapra másolva!
Visszakérné az isztambuli Hagia Szophiát Törökországtól egy orosz képviselő, aki szerint országa pénzt is áldozna, hogy az épületet ortodox bazilikaként újítsák fel. Közben az orosz külügy hazahívta állampolgárait Törökországból.
Vágólapra másolva!

Adja vissza Törökország az isztambuli Hagia Szophiát a konstantinápolyi ortodox egyháznak - ezt várja el orosz képviselők egy csoportja Ankarától az orosz vadászgép lelővéséért. Sergei Gavrilov képviselő szerint ez egy barátásgos lépés lenne Törökországtól.

Sergei Lavrov szerint a törököknek vissza kéne adniuk az isztambuli Hagia Szophiát Forrás: AFP/Gardel Bertrand

A Duma képviselője szerint Oroszország kész megadni a szükséges anyagi támogatást és a legjobb orosz restaurátorokat is biztosítaná az egykori keresztény bazilika felújításához - írja a belsat.eu. Gavrilov szerint ez a lépés megmutathatná a törökök és az iszlám jó szándékának jelét.

Sergei Gavrilov jelenleg az Orosz Kommunista Párt képviselője és a keresztény értékek védelmére létrehozott bizottság koordinátora.

Hazahívták az oroszokat

Terrorveszélyre hivatkozva az orosz külügyminisztérium csütörtökön felszólította a Törökországban tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy térjenek vissza Oroszországba.

A jelenlegi törökországi terrorveszély miatt megismételjük az orosz állampolgárokhoz intézett felhívásunkat, hogy

- írta az orosz külügyminisztérium két nappal azután, hogy egy török vadászgép a szíriai-török határ közelében lelőtt egy orosz vadászbombázót.

Korábban Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta, hogy a tárca értékelése szerint a terrorveszély Törökországban sem kisebb, mint Egyiptomban.