Sokba kerülhet a törököknek az orosz gép lelövése

Szudzsa
Szudzsa, 2009. január 13. Elzáró csap az orosz gáztovábbító állomáson az ukrán határtól 200 méterre, a Kurszki területen lévő Szudzsában 2009. január 13-án. Ezen a napon újraindult az orosz földgáz szállítása Ukrajnán át az EU tagországaiba. A Naftogaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat és a Gazprom orosz gázipari monopólium közötti gázvita nyomán január 7. óta nem érkezett orosz földgáz Európába. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Vágólapra másolva!
Oroszország kész lemondani kétoldalú üzleti terveket, és visszafogni a katonai együttműködést is Törökországgal a Szu–24-es lelövése miatt. A turisták elmaradása is több milliárdos bevételkiesést jelenthet.
Vágólapra másolva!

A Kommerszant magas rangú kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy több tízmilliárd dolláros értékben fagyaszthat be Moszkva törökországi projekteket válaszul a gép lelövésére.

A Gazprom például leállíthatja a 11,4 milliárd dolláros TurkStream gázvezeték-tervet. Oroszország jelenleg Törökország első számú gázellátója, Ankara az évi 50 milliárd köbméteres fogyasztásából 28-30 milliárd köbmétert Oroszországból szerez be – emlékeztetett a Reuters.

Törökország a gázszükségleteinek több mint felét Oroszországból szerzi be Forrás: MTI/Makszim Sipenkov

Mi lesz az atomerőművel?

Emellett az orosz állami atomenergetikai vállalatnak, a Rosatomnak 22 milliárd dolláros szerződése van az első török atomerőmű építésére, és a Sputniknews ismertetése szerint elképzelhető ennek a befagyasztása is.

Komoly károkat okozhat Törökországnak az orosz turisták elmaradása is. A szövetségi turistaügynökség, a Rosturism már kedden azt tanácsolta az irodáknak, hogy függesszék fel a törökországi utak árusítását a növekvő terrorfenyegetés miatt.

Szergej Lavrov külügyminiszter ugyancsak aznap azt tanácsolta az oroszoknak, hogy ne utazzanak Törökországba, márpedig a németek után Oroszországból érkezik a legtöbb vendég az országba.

A németek után oroszokból van a legtöbb turista Törökországban Forrás: Thinkstock

Évi négymilliárd dollár

Az orosz turistákból Törökországnak évi négymilliárd dolláros bevétele származik. Hivatalos adatok szerint tavaly 4,48 millió orosz turista látogatott az országba – vagyis a 40 millió látogatónak több mint a tizede.

Törökországban a turizmus 34,3 milliárdos bevételt jelent évente – ennek több mint a tizedét veszíthetik el, ha elmaradnak az orosz vendégek – számolt be internetes oldalán az isztambuli Today Szaman.

A lap emlékeztetett arra is, hogy a politikai instabilitás és a szíriai háború miatt már így is fokozatosan romlik a helyzet Törökországban, idén január és október között csak Antalyába 19,5 százalékkal, vagyis 679 086 fővel kevesebb orosz turista érkezett.

A Török Szállodaipari Szövetség becslései szerint a törökországi turistaipar legalább tízmilliárd dolláros veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni az idén.