Szabadon engedték a volt horvát kormányfőt

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök az ítélethirdetésen
Former Croatian prime minister Ivo Sanader (C) stands to hear the verdict in court in Zagreb on March 11, 2014. Sanader and the country's biggest party, the Croatian Democratic Union of which he was president, were found guilty of corruption. Sanader was given a nine-year sentence while the party was ordered to pay about 29 million kuna ($5.26 million), marking the first time in Croatian history that a political party is found guilty. AFP PHOTO/STRINGER
Vágólapra másolva!
A zágrábi megyei bíróság tanácsának szerdai döntése alapján Ivo Sanader volt horvát kormányfő még a nap folyamán elhagyhatja a börtönt, óvadék és egyéb óvintézkedés elrendelése nélkül – közölte Kresimir Devcic bírósági szóvivő.
Vágólapra másolva!

Sanader védőügyvédei újságíróknak elmondták: a megyei bíróság az alkotmánybíróság keddi döntésére hivatkozva szüntette meg a volt kormányfő fogva tartását.

Ivo Sanader hosszú évek után hagyhatja el a börtönt Forrás: AFP/Stringer

A horvát alkotmánybíróság kedden jóváhagyta Sanader ügyvédeinek fellebbezését, és úgy döntött, hogy a legfelsőbb bíróság korábban alkotmányellenesen hosszabbította meg a volt kormányfő vizsgálati fogságát.

Mint arról az Origo is beszámolt, Sanader 3 és fél évet töltött előzetes letartóztatásban.

Korrupciós ügyek

Ivo Sanadert a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki.

Egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében 2012 novemberében

Sanadert háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

A legfelsőbb bíróság ezt tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibákra hivatkozva az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott,

hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította ezt a vádat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.