Az elnök támogatói nyertek Egyiptomban

új Szuezi-csatorna
Iszmáilíja, 2015. augusztus 6. Az egyiptomi elnöki hivatal által közreadott képen Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (k) az államfői jacht fedélzetén az új Szuezi-csatorna avatóünnepségén Iszmáilíjában 2015. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Egyiptomi elnöki hivatal)
Vágólapra másolva!
Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi támogató pártkoalíció nyerte az egyiptomi választások újabb fordulóját. Az Egyiptomért Szeretettel több hatalmat adna az elnöknek, akár a parlament rovására is. Végeredmény csak decemberben lesz.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi elnök támogatására összeállt pártkoalíció nyerte el az összes listás mandátumot a parlamenti választásokon - derül ki az észak-afrikai ország legfelsőbb választási bizottságának szerda esti bejelentéséből.

A Szeretettel Egyiptomért célja, hogy több hatalmat adjon elnöknek Forrás: MTI/EPA/Egyiptomi elnöki hivata

Csakúgy mint a másfél hónapig tartó voksolás októberi, első szakaszában, a hétfőn zárult kétnapos fordulóban is a Szeretettel Egyiptomért nevű választási koalíció győzedelmeskedett, amely így

a decemberben összeülő törvényhozás 596 mandátumából máris 120-at magáénak tudhat.

A mostani szakaszban a szavazók az ország 27 tartományából tizenháromban járulhattak az urnákhoz: Kairóban, a Nílus-delta déli, középső és keleti régióiban, valamint a Sínai-félszigeten. Felső-Egyiptomban és a Delta nyugati felén októberben voksoltak.

A végleges eredményeket az egyéni körzetekben tartott döntő forduló után, december 4-én ismertetik.

Több hatalmat adnának az elnöknek

Az egyiptomi törvények értelmében a parlamenti mandátumokból 120-ért választási listák, 448-ért pedig egyéni, de nem feltétlenül független jelöltek versengtek. A maradék 28 helyet az államfő közvetlen jelöltjei kapják meg.

A választásra alakult pártkoalíciók négy körzetre állíthattak fel listát, az egyéni indulók számára ugyanakkor 205 szavazókörzetet alakítottak ki.

A Szeretettel Egyiptomért bevallott célja

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök hatáskörének kiszélesítése,

akár a parlamenté rovására is. Többen előre jelezték, hogy ennek érdekében indítványozni fogják a tavaly januárban hatályba lépett alkotmány vonatkozó cikkeinek módosítását.