Kigyógyult harcosokkal kampányolna a terror ellen Brüsszel

Abdelhamid Abaaoud
Belgium, 2015. november 18. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet angol nyelvű, Dabik magazinjában megjelent, ismeretlen helyszínen készült, dátumozatlan kép a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaudról, a november 13-i párizsi terrocselekmények feltételezett fő szervezőjéről. (MTI/AP)
Vágólapra másolva!
Kigyógyított volt harcosokkal és Szíriából hazatértek mellé rendelt mentorokkal is küzdene a radikalizálódás ellen az Európai Parlament. A párizsi terrortámadások is megmutatták, hogy egyre komolyabb veszélyt jelentenek az Iszlám Államhoz csatlakozó európaiak. A brüsszeli képviselők most egy javaslatcsomaggal álltak elő, benne meglepő ötletekkel.
Vágólapra másolva!

A párizsi merényletek elkövetőinek nagy többsége Európában radikalizálódott muszlim volt. A még mindig szökésben lévő Salah Abdeslam sokáig hedonista életmódjáról volt ismert a baráti társaságban.

Ivott, és füvet is szívott a bátyjával együtt, aki a Comptoir Voltaire kávézó előtt robbantotta fel magát. Mindketten Belgiumban született francia állampolgárok voltak.

A barátai szerint régebben sokat bulizott Abdeslam Forrás: AFP/Dsk

Ötezren már csatlakoztak

A titkosszolgálatok becslése szerint az utóbbi években

5000 európai csatlakozott

terrorista szervezetekhez és fegyveres csoportokhoz. Volt, aki az al-Nuszra Front, más az Iszlám Állam tagja lett. Sokan soha nem tértek haza, ahogy az nemrég néhány anya megrendítő vallomásából kiderült.

Hiába tudják a szakértők, milyen folyamaton megy keresztül egy európai fiatal, akit beszippant az iszlám radikalizmus, megelőzni azt szinte lehetetlen. A döntéshozók is csak találgatni tudják, milyen módon lehetne gátat szabni a radikális nézetek terjedésének.

Figyelik a rabokat is

Magyarországon például a Nemzeti Védelmi Szolgálat emberei a hazai börtönökben figyelik a rabok viselkedését. Erre állítólag azért van szükség, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, mint nemrég Spanyolországban, ahol elítéltek próbáltak tagokat toborozni az Iszlám Államnak.

Az Iszlám Államhoz eddig körülbelül ötezer európai állampolgár csatlakozott Forrás: Iszlám Állam

Nem véletlen tehát, hogy Brüsszelben is forró téma a radikalizálódás.

Október végén egy egész konferenciát szenteltek ennek,

az Igazságügy válasza a radikalizálódásra címmel.

Nem kötelező, csak ajánlott

Akármi is legyen az igazság, a megoldást azóta is keresik, élen az Európai Parlamenttel. Az Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság már márciusban elkezdte megvitatni, hogyan lehetne megelőzni, hogy európai fiatalok egymás után csatlakozzanak a terrorszervezetekhez. A jelentésről – amelyet a külügyi és a kulturális bizottság is véleményezett – szerda délután szavaztak a brüsszeli képviselők.

A szöveg nem törvény,

nem is lehetne az, hiszen az uniós döntéseket az Európai Tanács hozza. Kötelező érvényű tehát senkire nem lesz, de jól felvázolja, hogyan akarja kezelni Brüsszel az egyre égetőbb problémát.

Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban. Törvényt nem hoznak, de javaslataik vannak Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Jön a terrorellenes kampány?

Az Európai Parlament rengeteg közhelyesnek tűnő javaslatot is megfogalmazott. Túl azon, hogy egységes cselekvési tervet és a stratégiák összehangolását követeli a tagállamoktól, felhívja a figyelmet arra, hogy

szükség lenne egy mélyreható tanulmányra,

amely feltárja, milyen tényezők vezetnek a radikalizálódáshoz.

Az ezután következő javaslatok már érdekesebbek.

Az Európai Parlament a többi közt

  • elkülönítené a börtönökben azokat a rabokat, akikről bebizonyosodik, hogy cellatársaik hatására radikális eszméket kezdtek terjeszteni,
  • különleges képzésekre küldené a börtönőröket,
  • kommunikációs kampányba kezdene, hogy ráirányítsa a figyelmet a radikalizálódásra,
  • kiképezné a tanárokat, hogy felismerjék a veszély korai jeleit,
  • erősítené a radikalizálódással kapcsolatos információcserét.

A Facebook sem maradhat ki

A legnagyobb problémát persze az Európai Parlament szerint is az interneten terjedő szélsőséges oldalak jelentik. Ahhoz azonban, hogy ezek ellen küzdeni lehessen, szükség van a szolgáltatókra is. December másodikán egy fórumot tartanak, amelynek résztvevőit hivatalosan ugyan nem nevezték meg, de sokatmondó információ, hogy az uniós belügyminiszterek októberben

a Google, a Facebook, a Twitter és a Microsoft képviselőivel is találkoztak,

hasonló okok miatt.

A szélsőségesek sok esetben a közösségi oldalakon találják meg a fiatalokat Forrás: AFP/Karen Bleier

Az EU arra akarja rávenni a legnagyobb szolgáltatókat, hogy biztosítsák, minél előbb törölni lehessen a szélsőséges eszméket terjesztő internetes oldalakat. Kötelezné őket arra is, hogy vegyenek részt megelőző kampányokban, valamint minden tagállamban létrehoznának egy különleges egységet, amely

a neten elérhető illegális tartalmakat jelentené.

Az iskolákban pedig oktatási programokat vezetnének be a toleranciáról és a megfelelő internethasználatról. Külön figyelmet kapnának a közösségi oldalak, hiszen a szélsőségesek gyakran ezeken keresztül szervezik be a tizenéves lányokat és fiúkat egyaránt.

Gyere haza, fiatal

A Szíriából és más konfliktusövezetből hazatérő fiatalok sem számíthatnak nyugodt napokra. Az Európai Parlament nekik

mentort, vagy "tanácsadó asszisztenst" jelölne ki,

akik abban segítenének, hogy az átélt borzalmak miatt kiábrándult fiatalok visszailleszkedjenek a társadalomba.

A kanadai Christianne Boudreau fia radikális lett, Szíriában halt meg Forrás: AFP/Clement Sabourin

A családtagoknak is segítséget nyújtanának, sőt minden tagállamot arra ösztönöznek, hogy hozzon létre egy

egységes riasztási rendszert,

így gyorsan és egyszerűen jelenthetik, ha szerettük viselkedése hirtelen megváltozik, vagy elutazik, hogy csatlakozzon egy terrorszervezethez.

Ha pedig még ez sem lenne elég, a már „kigyógyított” volt harcosokat tájékoztató kampányokba is bevonnák, az így készült tájékoztató anyagokat pedig iskolákban, börtönökben terjesztenék, hogy elriasszák a fiatalokat a szíriai utazástól.