Orbán: Európa gazdag, de gyenge

Orbán Viktor, Kína
Szucsou, 2015. november 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Kína és a kelet-közép-európai országok (KKE) állami vezetőinek csúcstalálkozóján a dél-kínai Szucsouban 2015. november 24-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Európa gazdag, de gyenge, ez pedig a legveszélyesebb kombináció - erről beszélt Orbán Viktor kínai látogatásán Szucsouban. 
Vágólapra másolva!

Európát megtámadták, további fenyegetésének van kitéve, mára a biztonság vált a legfontosabb tényezővé Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szucsou városban kedden, a Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kína és a kelet-közép-európai országok (KKE) állami vezetőinek csúcstalálkozóján van Szucsouban Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Angol nyelvű felszólalásában kiemelte, hogy

a párizsi erőszakos cselekmények egyszerre jelentettek támadást valamennyi európai uniós tagországra.

Orbán szerint az európaiaknak el kell ismerniük, hogy gazdagok vagyunk, ugyanakkor gyengék.

- mondta a komrányfő. A biztonság eddig a pontig megadatott a számunkra, de mostantól határozott lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük, az állampolgáraink életével együtt" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Fontos Kína támogatása

A miniszterelnök szerint a biztonság mára a legfontosabb tényezővé vált Európában, és ebből a szempontból Kína szerepe számunkra új megközelítést kap, ugyanis Kínának kulcspoziciója van a globális béke védelmében és a szükséges globális egyensúly fenntartásában.

Ezért is fontos Európa számára, hogy Kína vezetői támogassák az európai biztonság visszaszerzésére tett erőfeszítéseket,

segítsék a terror elleni erőfeszítéseket valamennyi globális politikai fórumon - fogalmazott a kormányfő.

3,5 milliárd dollárnyi beruházás

A miniszterelnök elmondta, hogy

Magyarországra több mint 3,5 milliárd dollár értékű kínai beruházás érkezett.

Ez pedig - mint fogalmazott - egyáltalán nem jelent "nyomást" az országra, hanem sokkal inkább kölcsönösen előnyös helyzetet.

Hozzátette: mindkét fél szeretné, ha a tendencia folytatódna.

Orbán Viktor úgy értékelte, hogy a kapcsolatok kiállták az idő próbáját, ami pedig a jövőt illeti, úgy vélte, hatalmas lehetőségek előtt állnak.