Lerohanták az ellenzék székházát Ghánában

Vágólapra másolva!
Katonai egyenruhába öltözött fegyveresek rohanták le Ghána vezető ellenzéki pártjának székházát hétfőn. Feldúlták az irodákat, és számítógépeket vittek el.
Vágólapra másolva!

Katonai egyenruhás fegyveresek lerohanták hétfőn Ghána vezető ellenzéki pártjának a székházát. Az Új Hazafias Front (NPP) közlése szerint mintegy

15 katonai, illetve rendőrségi járműven érkező fegyveres hajtotta végre az akciót.

Szétdúlták az irodahelyiségeket, számítógépeket vittek el, és azt állították, hogy fegyvereket találtak. A rendőrség ugyanakkor azt közölte: nem tudni, ki hajtotta végre a támadást, de a jelek egyelőre arra engednek következtetni, hogy nem a biztonsági szervek akciójáról, hanem civil rohamról volt szó.

Választások lesznek

Egy év múlva a fekete-afrikai országban elnökválasztást tartanak, és helyi elemzők szerint a történtek súlyos feszültséggel terhelhetik meg az elkövetkező kampányidőszakot.

Ghánát eddig a békés, választásos politikai hatalomváltások mintaországának tartották abban a térségben,

ahol a kormányváltás leggyakoribb eszköze az erőszak és a katonai államcsíny.

A következő elnökválasztáson ugyanaz a két politikai vezéregyéniség mérkőzik majd egymással, akik 2012-ben vívtak csatát. Akkor a Nemzeti Demokratikus Kongresszus (NDC) jelöltje, John Mahama szoros versenyben legyőzte az NPP színeiben induló Nana Akufo-Addót.

Belharcok az ellenzéknél

Mahama elnök újraválasztási esélyeit a ghánai helyzet ismerői szerint erősen csökkenti, hogy az egykor gyorsan fejlődő országban a gazdaság állapota leromlott, és gyakran előforduló áramszünetek tépázzák a lakosság kormányzatba vetett bizalmát.

Ugyanakkor az ellenzéki NPP-ben belharcok dúlnak, Paul Afoko pártelnököt ellenfelei felfüggesztették tisztségéből. Az NPP egymással szemben álló frakciói közötti összetűzésekben a múlt hónapban az ország második legnagyobb városában, Kumasiban egy ember életét vesztette.