Koszovóban marad a KFOR

A NATO főtitkára Budapesten
Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár
Vágólapra másolva!
Mindaddig folytatja küldetését a NATO-vezetésű koszovói nemzetközi békefenntartó erő, a KFOR, amíg szükség lesz rá. A KFOR mindazonáltal megszüntette azokat a korlátozásokat, amelyek Szerbia légterének bizonyos részeire vonatkoztak a koszovói konfliktus 1999-es befejezése óta - jelentette be pénteken Belgrádban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
Vágólapra másolva!

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint Jens Stoltenberg hozzátette: a koszovói eddig a leghosszabb katonai művelete a NATO-nak, ami azt azt elhivatottságot is bizonyítja, amelynek célja a térség biztonságának a fenntartása.

Szerbia semleges

A NATO főtitkára azt is bejelentette, hogy a KFOR megszüntette azokat a korlátozásokat, amelyek 16 évig érvényben voltak Szerbia légterének bizonyos részein.

- fűzte hozzá, majd úgy folytatta: a döntéshez a Szerbia és Koszovó kapcsolatának normalizálása érdekében tett lépések is hozzájárultak.

Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nem akarnak NATO-tagságot

A NATO-tagság folyamatos témát képez a szerb politikában, mivel a NATO 1999-ben bombázásokkal kényszerítette arra Jugoszláviát, hogy leállítsa a helyi albánokkal szembeni vérontást Koszovóban. Az utóbbi évek közvélemény-kutatásai szerint Szerbia lakossága ellenzi hazája belépését a katonai tömbbe, de hasonló politikát folytatott Szerbia jogelődje is,

Jugoszlávia a hidegháború idején is tömbön kívül maradt

, és az el nem kötelezett országok mozgalmának egyik vezetője volt.

Szerbia 2006 óta tagja a NATO Partnerség a Békéért programjának, az idei év elején pedig aláírta az Egyéni Partnerségi Akciótervet, amely a lehető legmagasabb fokú együttműködés a NATO és egy olyan ország között, amely nem kíván csatlakozni ehhez a szövetséghez.