Társa is lehetett a magát menekültnek álcázó merénylőnek

Ahmad al- Mohammed, terrorizmus, Párizs, merényletek
Vágólapra másolva!
Többen emlékeznek egy férfira, akivel már Görögországban együtt utazott.
Vágólapra másolva!

Nem egyedül utazott Ahmad al-Mohammad Európa belseje felé, írja macedón és görög forrásokra hivatkozva a Reuters. A macedón titkosszolgálat egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa azt mondta a hírügynökségnek, hogy ők két terrorista után nyomoznak. Egy görög utazásszervező pedig arról beszélt, hogy két alkalommal is adott el jegyet a férfinak, akinek mindkét alkalommal volt társa is. Dimitrisz Kasztisz, egy másik utazási iroda tulajdonosa azt is elmondta, hogy Ahmad al-Mohammadnak és a vele utazó férfinak

ugyanaz volt a vezetékneve.

A horvát hatóságok is megpróbálják kideríteni, hogy volt-e társa annak a férfinak, akinek az útlevelét a Stade de France stadionnál robbantó férfi mellett megtalálták – írja a Reuters.

Pánik a stadionnál, amelynek közelében öngyilkos merénylők robbantottak Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

A balkáni útvonalon jött

Bár a médiában elterjedt, hogy az útlevél hamis, a francia hatóságok egyelőre nem zárják ki ennek ellenkezőjét sem a hírügynökség szerint.

Azt is megvizsgálják, hogy nem lopott-e az okmány

– írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a Reuters. A Stade de France stadionnál önmagát felrobbantó férfi valódi személyazonosságának kiderítése a rendőrség egyik legfontosabb célja, mondták a Reutersnek.

A párizsi nemzeti stadion melletti öngyilkos robbantás helyszínén egy Ahmad al-Mohammad nevére szóló szíriai útlevelet találtak. Az útlevél szerint al-Mohammad 25 éves volt, és az észak-szíriai Idlib városában született.

A francia rendőrség szerint ő az, aki felrobbantotta magát a Stade de France stadionnál Forrás: Origo

A hétvégén a görög hatóságok közölték: október 3-án a görögországi Lérosz szigetén szintén regisztráltak egy férfit, aki egy menekülteket szállító csónakban érkezett Ahmad al-Mohammad névre szóló útlevéllel. Pár napot töltött az egyik befogadóállomáson, de nem kért menedékjogot, hanem tovább folytatta útját Macedóniába.

Ahmad al-Mohammadot legközelebb október 8-án, Horvátországban regisztrálta az idegenrendészet, akik

vasárnap arról számoltak be, hogy innen Magyarországra utazott.

Itt azonban már nem regisztrálták, hiszen ekkor még nem volt kész a magyar–horvát határzár, és a magyar hatóságok buszokkal utaztatták a migránsokat az osztrák határig. Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden azt mondta, hogy Magyarországon nem volt szükség regisztrációra, mert azt már Horvátországban elvégezték a hatóságok.

Egyezik az ujjlenyomat

A Reuters hétfőn jelentette, hogy a párizsi öngyilkos robbantó ujjlenyomata megegyezik azzal, amit október 3-án, Görögországba vettek le az Ahmad al-Mohammad nevére szóló útlevél tulajdonosától.

Azt viszont még nem tudni, hogy az ujjlenyomatát adó férfi és Ahmad al-Mohammad egy és ugyanaz a személy-e.

Menekültek a horvátországi Opatovacnál. Itt regisztrálták utoljára az Ahmad al-Mohammad néven utazó férfit Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A görög hatóságok vasárnap még arról beszéltek, hogy az Ahmad al-Mohammad néven utazó férfi egyedül haladt át Görögországon, nem volt társa – leszámítva azokat a menekülteket, akik között elrejtőzött.

A Reuters arról is ír, hogy a férfi, akit Görögországban regisztráltak először, viszonylag gyorsan megérkezett Párizsba. A menekültek október elején igyekeztek minél gyorsabban haladni, hogy még a tervezett magyar határzár előtt beléphessenek a szabad határátlépést biztosító schengeni övezetbe.