Európának le kell mondania a szíveslátás kultúrájáról

Vágólapra másolva!
Európának le kell mondania a szíveslátás kultúrájáról, a kontinens ugyanis már nem tud több menekültet befogadni - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner, az osztrák belügyminiszter Szófiában, ahol a Salzburgi Fórum kétnapos belügyminiszteri konferenciáján vesz részt.
Vágólapra másolva!

Az osztrák tárcavezető hangsúlyozta, hogy a terrorizmus és a menekültválság legyőzése olyan kihívás, amellyel egyetlen ország sem tud egyedül megbirkózni. "Ezért közös megoldásokat kell keresnünk, Európa egyedül nem tud minden menekültet befogadni" - mondta a belügyminiszter.

Felszólított a menedékkérők rendezett regisztrációjára és elhelyezésére. Az osztrák miniszter

kitért a védelemre szoruló emberek és a migránsok különválasztásának szükségességére,

utóbbiaknak ugyanis nincs esélyük arra, hogy menekültstátust kapjanak.

A 2000-ben alapított Salzburgi Fórum a közép- és délkelet-európai EU-tagállamok (Bulgária, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Csehország, Magyarország, Horvátország és Ausztria), a nyugat-balkáni országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia), valamint Moldova belügyminisztereinek informális szervezete.

Kiemelt feladat

Bulgária idén július óta tölti be a szervezet soros elnöki tisztjét, és kiemelt feladatként az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlás megfékezését, a csempészbandák felszámolását, az uniós határok biztosítását, valamint a nyugat-balkáni országokkal való szorosabb együttműködést határozta meg.