A merénylet óta Aszad az oroszoknak sem tetszik

Vlagyimir Putyin Putin Oroszország
Russian President Vladimir Putin speaks during the 7th annual VTB Capital "Russia Calling!" Investment Forum in Moscow on October 13, 2015. AFP PHOTO / POOL / SERGEI KARPUKHIN
Vágólapra másolva!
Német értesülések szerint Oroszország is kész elmozdítani Bassár el-Aszad szír elnököt. Putyin elképzelései állítólag kísértetiesen egybecsengenek a Nyugatéval.
Vágólapra másolva!

A Kremlből származó két dokumentum szerint az orosz vezetés levette a kezét Bassár el-Aszad szír elnökről, akinek hatalmát eddig szinte bebetonozta Szíriában. Az orosz vezetés 18 hónapos ütemtervet vázolt fel a szíriai helyzet rendezésére. Első körben a jelenlegi elnököt távolítaná el a hatalomból, majd az ellenzékkel kezdene tárgyalásokat a kormányalakításról – írja a Der Spiegel.

Levette a kezét Aszadról

A kiszivárgott dokumentum szerint a Kreml olyan csoportosulást keres, amelyet a kormányzati és az ellenzéki erők is elfogadnak. A másik dokumentumban többek között a terroristák hatalmának gyengítése és az ország területi egységének a visszaállítása szerepel.

Az irat legmeglepőbb részlete, hogy a szíriai rendezést Oroszország a Nyugattal közösen tervezi. „Nincs konkrét terv a szíriai rendezésre, de több megközelítés is felmerült” – reagált Mikhail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes a hírre.

Putyin levette kezét Aszad szír elnökről Forrás: AFP/Louai Beshara

Pálfordulás a Kremlben

Oroszország közel egy hónapja nem szállít fegyvereket Aszadnak, és a légitámadások azóta az Iszlám Állam állásaira korlátozódnak. A fordulat egybeesik az egyiptomi repülőgép-robbantással, amiben 224 orosz utas vesztette életét.

Aszad nem mond le

A szír elnök egy szeptemberi interjúban közölte, hogy külföldi nyomásra sem távozik a hatalomból. Az államfőt a nép választja, és „akkor távozik, ha ezt követelik az emberek”. Aszadot 2014-ben a szavazatok 88,7 százalékával választották újra.