Merkel nem zárná be Európa kapuját

Angela Merkel a német lapkiadók találkozóján
Angela Merkel bizakodó
Vágólapra másolva!
A titkosszolgálatok szorosabb együttműködését, a külső határellenőrzés és a légi forgalom ellenőrzésének szigorítását sürgette Angela Merkel német kancellár a G-20-csúcson. De Európa határait nyitva hagyná a menekültek előtt.
Vágólapra másolva!

A titkosszolgálatok szorosabb együttműködéséről állapodtak meg a G-20 tagállamok. A megállapodástól azt várják, hogy gyorsabban és hatékonyabban felderítsék a terrorgyanús cselekmények, és megelőzzék a párizsihoz hasonló támadásokat - írja a Yahoo Nachrichten.

Szigorúbb ellenőrzés

A határok megerősítéséről és a légiközlekedés biztonságosabbá tételéről is tárgyaltak a vasárnap kezdődött csúcson. A külső határokat meg kell erősíteni, hogy elejét vegyék az embercsempészetnek, mondta Angela Merkel. Jövőben a légiutasok adatai is elérhetőek lesznek a résztvevő országok illetékes szervei számára.

A menekült nem terrorista

A terroristákat azonban nem szabad egy kalap alá venni a menekültekkel, mondta a német kancellár.

– mondta Angela Merkel. A német kancellár azt is fontosnak tartotta, hogy elzárják a terrorszervezetek pénzforrásait. Sürgette a tárgyalások előremozdítását Erdogánnal, hiszen Törökország a terrorizmust pénzelők egyik tranzitországa.

Putyin talán hajlandó segíteni Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Putyin esetleg segít

Vasárnap este Merkel, Obama és Putyin közel egy órás megbeszélést tartottak a szíriai helyzet kezeléséről, ahol Ukrajna kérdése is szóba került. Az ukrajnai katonai konfliktus rendezéséről érdemben nem nyilatkoztak, de az orosz elnök hajlandóságot mutatott, hogy részt vegyen Szíria stabilizálásában.

Oroszország esetleg hajlandó Asszad szír elnök elmozdításában segédkezni

– de az nem derült ki, mit kérne cserébe Putyin. A tervek között szerepel egy ideiglenes szír kormányzat felállítása fél éven belül, de erre reális esélyt mindössze 18 hónap múlva látnak a résztvevők.