Erősítik a britek a titkosszolgálataikat

HORIZONTAL
The MI6 building, which is the SIS (The Secret Intelligence Service) headquarter, is pictured at Vauxhall Cross in central London on March 3, 2009. AFP PHOTO/Shaun Curry
Vágólapra másolva!
Jelentősen bővítik a brit titkosszolgálatok költségvetését és létszámát a párizsi merényletet követően, és szigorítják az ellenőrzéseket a reptereken is. Az elhárító szervezetek az elmúlt fél évben hét nagy-britanniai merényletet akadályoztak meg.
Vágólapra másolva!

A párizsi merényletek nyomán a brit kormány jelentősen bővíti a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását, emellett alapjaiban újratervezi a repülésbiztonsági intézkedéseket is - jelentette be hétfőn a brit kormányfő hivatala. David Cameron miniszterelnök a bejelentés után a BBC-nek elmondta, hogy a brit elhárító szolgálatok

az elmúlt fél évben hét nagy-britanniai terrortámadási terv végrehajtását hiúsították meg.

Ezek a párizsi merényletsorozatnál kisebb mértékű terrorcselekményekre dolgozták ki, de Cameron szerint "teljesen egyértelmű", hogy a párizsihoz hasonló támadások is megtörténhettek volna Nagy-Britanniában és más európai országokban.

Fél árbócra engedték a nemzeti zászlót Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Malte Christians

A brit kormányfő azt is elmondta, hogy London a párizsi merénylet előtt kapott figyelmeztetéseket, hogy "ilyesmi bekövetkezhet", de ezek a figyelmeztetések elsősorban az al-Kaida terrorhálózatról szóltak, és a pakisztáni-afganisztáni határvidékről érkeztek.

Új ügynököket vehetnek fel

A Downing Street hétfői közleménye szerint a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen

1900 új ügynököt vehet fel,

ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg 12 700-an dolgoznak.

Az MI6 központi épülete Londonban Forrás: AFP/Shaun Curry

A brit kormányfő hivatalának közleménye szerint a titkosszolgálatok erőforrásainak bővítéséről személyesen Cameron döntött, tekintettel "a Belgiumban, Franciaországban, Tunéziában és máshol" elkövetett terrortámadásokra, valamint a Nagy-Britannia ellen tervezett iszlamista terrorcselekmények növekvő számára.

Szigorítások a reptereken

Alapvető változtatásokat tervez a brit kormány a polgári repülés biztonságának növelésére is az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép katasztrófája nyomán.

Az orosz utasszállító október 31-én zuhant le a Sínai-félszigeten Forrás: MTI/EPA

A közlemény megerősíti, hogy a brit kormány meggyőződése szerint a Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről felszállt orosz Airbus A321-es fedélzetén pokolgép robbant.

A tervek szerint brit repülési szakértők a következő két hónapban

felmérik több közel-keleti és észak-afrikai repülőtér biztonsági helyzetét.

A brit repülőtereken máris pótlólagos biztonsági intézkedéseket vezettek be, de ezeket most újra megvizsgálják, hogy elégségesek-e.

A kormány várhatóan a kétszeresére emeli a repülésbiztonsági intézkedésekre fordított költségvetési forrásokat, amelyek jelenlegi összege évente 9 millió fontot, vagyis 4 milliárd forintot.

Ellenőriznek, tanácsot adnak

A megemelt finanszírozás lehetővé teszi, hogy brit repülésbiztonsági szakértők "az egész világon" rendszeresen felmérjék a repülőterek biztonsági helyzetét, kibővítsék a más országoknak nyújtott tanácsadást, képzést, és ellássák megfelelő biztonsági szűrőberendezésekkel a veszélyeztetett repülőtereket.

A közlemény szerint a brit kormány nemrégiben egyezségre jutott a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezettel (ICAO) és az Európai Unióval egy olyan új előírásról, amelynek alapján

az EU összes repülőterén robbanóanyagok azonosítására alkalmas berendezésekkel kell kibővíteni

az utasok személyes biztonsági szűrését.

A megállapodás alapján új normákat kell kidolgozni az Európai Unió területére érkező légi teherszállítmányok biztonsági ellenőrzésére is.