Elnémult Európa a párizsi merénylet áldozataira emlékezve

Párizs, Eiffel-torony,
Torony, Párizs, Franciaország, Békejel
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió vezetői szombaton közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt kérték az európaiaktól, hogy hétfőn délben egyperces néma csenddel emlékezzenek a pénteki terrortámadás áldozataira. A pénteken történt párizsi merényletekben eddig 129-en vesztették életüket, de az áldozatok száma még nőhet, sokan ugyanis kórházban fekszenek válságos állapotban. A kezdeményezéshez az Origo is csatlakozott.
Vágólapra másolva!

„Mindig emlékezünk majd arra, ami november 13-án történt, mostantól egész Európában gyásznap lesz ezen a napon" – írták az Európai Unió vezetői közös nyilatkozatukban, amelyben azt kérték, hogy hétfőn délben egyperces csenddel emlékezzen Európa.

Franciaország nagy és erős nemzet. Az értékei – a szabadság, egyenlőség, testvériség – inspirálták az Európai Uniót. A jó erősebb a gonosznál, mindent megteszünk, hogy legyőzzük a szélsőségeket, a terrorizmust és a gyűlöletet – fogalmaztak.

Egyperces néma csend az áldozatokért Forrás: Origo

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében szintén egyperces némaságot kért az európaiaktól.

A kezdeményezéshez az Origo is csatlakozott, részvétünket a nemzetközi békejel Eiffel-tornyos változatával fejeztük ki. Az eredeti békejel 1958 óta a béke szimbóluma a világon, ezt aktualizálták a párizsi merényletek után.

Az Origo is csatlakozott a kezdeményezéshez Forrás: Origo

Az egész világ felháborodott

A világ szinte minden pontján megemlékeztek a pénteki terrortámadásról. Vasárnap például a G20 vezetői is egyperces némasággal emlékeztek az áldozatokra, a válogatott mérkőzések is gyászszünettel kezdődtek, és például a Tények is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Több város főterén, illetve a francia nagykövetségek előtt civilek és politikusok gyújtottak gyertyákat. Számos híres épületet a francia trikolór színeivel világítottak meg, így kék-fehér-piros lett a Sydney-i Operaház, a New York-i World Trade Center, a Wembley és a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor.

A pénteki merényletsorozatnak legalább 129 halálos áldozata volt. Négy fegyveres 89 embert lőtt agyon a Bataclan rendezvényteremben tartott rockkoncerten, öt másik merényletben pedig több mint 40-en vesztették életüket. Az áldozatok száma még nőhet, sokan ugyanis kórházban fekszenek válságos állapotban.