A párizsi merénylők nyomában

párizs merénylet megemlékezés pánik tömegpánik
Policemen advance in combat position near "Le Petit Cambodge" restaurant one of the site of the attacks in Paris after a crowd movement that led to a panic on November 15, 2015, in the 10th district of Paris. Islamic State jihadists claimed a series of coordinated attacks by gunmen and suicide bombers in Paris that killed at least 129 people in scenes of carnage at a concert hall, restaurants and the national stadium. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
Az Origo párizsi tudósítójának segítségével most helyszíni beszámolókkal, eddig nem ismert részletekkel tarkítva rekonstruáljuk az eseményeket percről percre, hogy mi is történt két nappal ezelőtt péntek este 21.20 és 21.53 között Párizsban. 
Vágólapra másolva!

21.20 STADE DE FRANCE

A francia-német labdarugó mérkőzésen fél tíz előtt tíz perccel egy öngyilkos merénylő bombát robbant. Tíz perccel később, pontosan fél tízkor az aréna H kapujánál a társa is a levegőbe repíti magát, és a sornak még nincs vége. 21.53-kor a harmadik terrorista is működésbe hozza a testére szerelt pokolgépet.

Kész csoda, hogy a támadókon kívül itt csak egy ember veszti életét.

21.25 RUE BICHAT

A külvárosi stadionnál felrobbantott első bomba után néhány perccel a belvárosban is elszabadul a pokol. A sokk hatása alatt álló szemtanúk vallomása ellentmondásos abban, hogy egy vagy két terrorista nyitott-e tüzet a Le Carillon bisztrónál.

A végeredmény azonban biztos: 15 halott, 10 sérült.

A Carillon egy sarki üzlet, fölötte "hotel" felirat. Évekkel ezelőtt a hotel alatt lévő bár volt a kerületi prostituáltak találkozóhelye, „kézre esett” a fölötte lévő szálloda. Aztán az épületet a bárral és a hotellel együtt eladták, a szálloda bezárt, helyét lakások vették át, a prostituáltak eltűntek. A bárhoz viszont nem nyúltak, az ugyanolyan nyűtt, mint piros lámpás korában.

Válogatás nélkül lőttek mindenkire Forrás: Való Gábor

"Itt lehetett kapni a legolcsóbb sört a városban. Meg a vele szemben lévő Petit Cambodiában vagyis Kis Kambodzsában. Ez megtette a hatását, minden este, főleg hétvégén tömve volt. A Kis Kambodzsában fél órát is kellett várni a kiszolgálásra, az utcán kígyózott a sor. A Carnillon előtt mindig tömegek ácsorogtak cigivel a kezükben – bent ugyanis nem volt szabad dohányozni.

- magyarázza a környék múltját, és próbálja értelmezni a történteket egy helyi nő.

Azt mondja, nagyon sok fiatal csapta itt agyon az időt, mindenféle nációból. És éppen ez az, amiért nem értik itt, hogy mi volt a terroristák célja. "A Hebdo az más sztori - folytatja alkalmi informátorom -, ott világos volt a helyzet, de itt nem.

A támadók a lövöldözés után visszaszállnak a kocsiba, és tovább hajtanak a néhány utcával odébb fekvő bárok felé.

21.32 RUD DE LA FONTAINE

Eddigi tudásunk szerint hét perccel később újabb puskaropogás rázta meg a francia fővárost.

Parkos sugárút mellett hármas utcakereszteződés, három célpont. Az első a Cosa Nostra nevű olasz étterem. A bár több helyen átlőtt üvege és a teraszt borító vérnyom a merényletek krónikása. Péntek este, a támadások napján enyhe idő volt, sokan ültek a teraszon, a terroristák rájuk nyitottak tüzet először.

Nem messze az olasz étteremtől egy kávézó, söröző áll, a Café Bonne Biére. A fekete ruhások az itt ülő vendégekre is lőnek. De a két étterem közötti mosoda is kap a Kalasnyikovok golyóiból. A bejárathoz legközelebb álló mosógép átlőve, összetörve, eldőlve, talán neki esett az egyik sebesült.

A két étterem közötti mosoda is kapott egy sorozatot Forrás: Való Gábor

Öten haltak meg, nyolc embert életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. A kávézóval szemben az arab szendvicsező sértetlenül megússza a harcot, rá nem támadtak. Van ott még gyorsétterem és egy sor bár, éjjelnappali, amelyek szintén megmenekülnek.

21.36 RUE CHARONNE

A következő támadás helyszínét szemügyre véve kirajzolódni látszik, hogy milyen taktikát követhettek a terroristák a szórakozó helyek kiválasztásánál. Valamennyi több utca összefolyásánál található több megközelítési és menekülési utat biztosítva egyszerre, ez igaz a Charonne utcai La Belle Equipe sörözőre is. Fél tíz után pár perccel autó kanyarodik a söröző elé. Terroristák szállnak ki, és válogatás nélkül lőni kezdenek a teraszon ülőkre. A golyózáporból kap a szomszédos japán étterem is, a Sushi Maki. A vérfagyasztóbb mérleg: 19 halott és 9 sebesült.

– mondja nekem meggyőződéssel egy ötvenes párizsi férfi, Said Aider. – A kormány tehetetlen, a rendőrség tehetetlen. Itt valami sokkal komolyabb dologgal állunk szemben. Most fizetjük meg az árát annak, hogy nem vettük elég komolyan a közel-keleti konfliktusokat.”

A környéken lakik, nem fér a fejébe, hogy ilyen megtörténhet.

21.40 PASSAGE SAINT PIERRE AMELOT

A legvéresebb támadást a Bataclan nevű szórakozóhelyen hajtják végre. Itt egy zsúfolt koncerttermet választottak a gyilkosok.

Rémült tömeg a Bataclan koncertteremnél Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A bárt az élő zenét és a stand upot kedvelő párizsiak látogatták. Egy átjáró közepén található, aki ismeri Budapestet, az a Gozsdu udvart mint két utcát összekötő átjárót képzelje maga elé. A gépfegyverek 89 emberrel végeztek,

ez a merényletsorozat legvéresebb helyszíne.

Itt a legnagyobb a részvétét kifejező tömeg is. A környék utcáin autóval lehetetlen közlekedni, a világ minden tájáról érkező sajtómunkásokkal és megemlékezőkkel megtelnek az utcák.

21.40 BOULEVARD VOLTAIRE

Az utolsó támadásban szintén egy sarki bár, a Comtoir Voltaire érintett, és ismét öngyilkos merénylő robbant. A repeszek a padlótól a mennyezetig beborítják a helyiséget, széttépik az üléseket, az asztalokat borító kárpitot és az emberek ruháit. Óriási szerencsére eddig senki nem halt bele a sérüléseibe.

NINCS MAGYARÁZAT

Félelem, döbbenet és értetlenség ül a szemekben Forrás: Való Gábor

Az elmúlt két napban a franciák egyfolytában keresik a támadássorozat okait, de nem nagyon találják.

A Comtoir Voltaire elleni támadás hátterében sokan etnikai-vallási indítékokat vélnek felfedezni.

A Voltaire ugyanis Párizs három zsidó kerületének egyikében fekszik. Zsidó kegytárgyakat és kóser húst áruló boltok itt az utcakép részei. Mások szerint, ha a támadások egészét nézzük, akkor semmilyen rendszer nem fedezhető fel józan ésszel. "Őrültek, idióták" – mondják nekem néhányan, és ebben az egyben mintha konszenzus lenne köztük.