Két hónap alatt épül fel az osztrák kerítés

Vágólapra másolva!
Kompromisszum eredménye az osztrák döntés a szlovén határon felépítendő kerítésről, és alapvetően a szociáldemokraták által javasolt elvek mentén született. 
Vágólapra másolva!

A két méter magas kerítés célja a menekültek határátkelőhöz terelése, nem pedig a határ lezárása. Az átkelőn folyosókat alakítanak ki annak érdekében, hogy a különböző státusszal rendelkező és különböző helyekre elszállítandó menekültek rendezetten jussanak át a szlovén határon Ausztriába.

Színkódok jelzik az indulást

A határon LED falat is felállítanak, amelyen színkódokkal jelzik majd a különböző gyűjtőhelyekre menő buszokat. A menekültek a tervek szerint a célállomásnak megfelelő színű szalagot kapnak, hogy el lehessen kerülni a korábbi tumultuózus jeleneteket.

A kerítést és a terelőműveket két hónap alatt építik föl.

Migránsok várakoznak kordonok között az ausztriai Spielfeld és a szlovén Sentilj közötti határátkelőhely osztrák oldalán Forrás: MTI/Varga György

Felkészülnek a legrosszabbra

Ausztria elvárja azt is, hogy a zöldhatár szlovén szakaszát is megfelelően őrizzék, és a menekülteket a határátkelők felé tereljék. Mindenesetre felkészülnek arra is, hogy amennyiben szükséges, a kerítést a teljes határszakaszon – mintegy 25 kilométeren – megépítsék.

Ez a döntés után 48 órát venne igénybe.

A határhoz szállítják a szögesdrót akadályokat is, ám azokat csupán abban az esetben helyezik fel, ha muszáj.