Beata Szydlo alakíthat kormányt Lengyelországban

Legyelországi választások
Beata Szydlo, a kormányfőjelölt
Vágólapra másolva!
Kormányalakítással bízta meg pénteken Andrzej Duda lengyel elnök Beata Szydlót, az októberi 25-i parlamenti választásokon győztes Jog és Igazságosság párt kormányfőjelöltjét.
Vágólapra másolva!

A megbízást követő ünnepi beszédekben az elnök és a kijelölt kormányfő egyaránt a PiS önálló kormányzásából adódó felelősséget hangsúlyozta. Szydlo elmondta: kabinetje mindent megtesz azért, hogy a párt választási programját végrehajtsa. "Jelszavunk a munka és az alázat lesz" - tette hozzá.

Jövő év elején alakulhat meg az új kormány

Beata Szydlo már hétfőn ismertette leendő kabinetjének összetételét. A PiS kormányfőjelöltjének megbízatása nem volt kétséges, mivel a párt abszolút parlamenti többséggel rendelkezik, önnállóan alakít kormányt, melyet várhatóan a jövő hét elején nevez ki Andrzej Duda.

53 éves, 27 éve politizál

Az új lengyel kormányfő 1963-ban született bányászcsaládban. 1989-ben néprajzból diplomázott a krakkói Jagelló Egyetemen, posztgraduális képzésen kultúra-menedzsmentből és önkormányzati igazgatásból is diplomát szerzett. 2004-ben az Egyesült Államokban képezte tovább magát az amerikai külügyminisztérium által támogatott International Visitors Leadership program ösztöndíjasaként.

Beata Szydlo, a kormányfőjelölt Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski

1997 és 1998 között kultúrház-igazgatóként dolgozott szülővárosában, a kis-lengyelországi és sziléziai vajdaság határán fekvő Brzeszcében, ahol 1998-ban polgármesternek választották meg. Ezzel párhuzamosan járási képviselő lett, 2002-ben a vajdasági közgyűlésbe is bekerült. Abban az időben együttműködött a kormányzó Szolidaritás Választási Akció (AWS) pártszövetséggel, amely nemcsak a kormányra lépő PiS, hanem a most fő ellenzéki erővé váló jobbközép liberális Polgári Platform (PO) elődjének is számít.

A gazdaság az erőssége

A PiS-be 2005-ben lépett be, abban az évben választották parlamenti képviselővé. Mandátumát három cikluson át megőrizte. 2010-ben a PiS elnökhelyettesévé választották, akkor lett a PiS gazdasági szakértője is. Hozzájárult több gazdasági jellegű törvényjavaslat kidolgozásához.
2015 januárjában a PiS elnökjelöltje, Andrzej Duda választási stábjának vezetésével bízták meg. Duda májusi elnökválasztási győzelme Szydlo számára is sikert hozott: júniusban a PiS elnöksége úgy döntött, hogy parlamenti választási győzelem esetén ő lesz a párt kormányfőjelöltje.

Egyik fia orvos lesz, a másik pap

Az 53 éves politikus immár a harmadik nő Lengyelország történelmében, aki - Hanna Suchocka és Ewa Kopacz után - miniszterelnöki tisztséget tölt be. Férje, Edward Szydlo történész és pedagógus. Két felnőtt fia van, a kisebbik orvosnak készül, az idősebb papnövendék.