A kurdok már Szindzsárban vannak

Vágólapra másolva!
A kurd pesmergák behatoltak az észak-szíriai Szindzsárba, és elfoglaltak több stratégiai fontosságú létesítményt. Elveszíthetik Ramadit is, ahol az iraki hadsereg támadja őket.
Vágólapra másolva!

A kurdok már csütörtökön elvágták az Iszlám Állam utánpótlási vonalát, pénteken pedig megkezdték a város visszafoglalását az amerikai légierő támogatásával.

„Az Iszlám Állam vereséget szenvedett és menekül” – jelentette be a Twitteren a kurd regionális biztonsági tanács.

A pesmergák minden irányból ostromolják a várost, elfoglaltak több fontos létesítményt, valamint a városközpontot, és folytatják az előrenyomulást – számolt be a Reuters.

Az AP helyszíni tudósítója is azt jelentette, hogy a kurdok csekély ellenállásba ütköztek, ami azt bizonyítja, hogy az iszlamisták elmenekültek a városból.

Amerikai légicsapások támogatják a pesmergákat Forrás: AFP/Safin Hamed

Ramadit is megtisztítják tőlük

Közben három fronton előrenyomul az iraki hadsereg is, hogy kiverje az Iszlám Államot Ramadiból, amelyet már hónapokkal ezelőtt körülzártak.

Ramadi egy évvel ezelőtti elvesztése a gyenge iraki kormányzat egyik legnagyobb veresége volt, a katonák fejvesztve menekültek el a dzsihádisták ellen, hátrahagyva amerikai fegyvereiket.

Ha most sikerülne visszafoglalni Anbar tartomány 450 ezres fővárosát, az egyrészt komoly önbizalmat adna az iraki hadseregnek, másrészt fokozná a nyomást az Iszlám Államon, amely egyszerre több fronton is kénytelen harcolni Irakban és Szíriában – emlékeztetett a Reuters.