Középkori módszerekkel kínoznak a rendőrök Kínában

Kína, börtön, kínzás
This picture taken in 2008 and provided by Amnesty International shows Chinese electric shock stun batons on display at the Jiangsu AnHua Police Equipment stand at China Police. The number of Chinese companies exporting "tools of torture" has surged over the past decade, Amnesty International said Tuesday, with many devices falling into the hands of rights violators worldwide. AFP PHOTO / AMNESTY INTERNATIONAL / Robin Ballantyne----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / AMNESTY INTERNATIONAL / Robin Ballantyne" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Kínában még mindig rendszeresen kínozzák a rendőrök az őrizeteseket, annak ellenére, hogy a kormány 2012-ben ígéretet tett a gyakorlat megszüntetésére. Az Amnesty International negyven emberjogi ügyvéddel készült interjú alapján készítette el a jelentését.
Vágólapra másolva!

A rendőrök rendszeresen megalázzák, verik és brutális eszközökkel – többek között szöges botokkal és sokkolókkal – kínozzák az ellenzékieket, aktivistákat, ügyvédeket, korrupcióval vádolt kádereket és a betiltott Falunkung szekta tagjait – állítja a nemzetközi emberjogi szervezet.

Az Amnesty International ezeket a sokkolókat is kínai rendőrségen fotózta Forrás: AFP/Robin Ballantyne

Bár a kormány korábban ígéretet tett a gyakorlat megszüntetésére, 2013-ban pedig a legfelsőbb bíróság be is tiltotta a kínzást, az AI gyakorlatilag az ország minden részén dokumentált eseteket – idézte Patrick Poont, a jelentés készítőjét a brit Guardian.

Megalázás és verés

Az őrizeteseket ütlegelik, rugdossák, cipőtalppal és teli vizespalackkal verik. Használnak többek között „tigrisszéket”: az őrizetes lábát szorosan egy padhoz kötözik, majd fokozatosan egyre több téglát pakolnak a sarka alá.

Alkalmazzák az alvás-, étel- és vízmegvonást, és olyan szorosra bilincselik a kezeket, hogy feldagadnak a véráramlás elakadása miatt.

A kínai emberjogi helyzetet hamarosan tárgyalja az ENSZ kínzásellenes bizottsága is – emlékeztetett a BBC.

Az elmúlt évtizedben megnőtt a kínzóeszközöket - például súllyal ellátott lábbilincseket - exportáló kínai cégek száma Forrás: AFP/Robin Ballantyne