Együtt vonult a lengyel és a magyar szélsőjobb

Polish Independence Day - Clashes Clashes Polish Independence Day NurPhoto November 11 2014 11th November 2014 Right Demo Poland's National Independence Day Polish Independence Clashes Warsaw SQUARE FORMAT
Right-wing nationalist protesters clash with the police during a far-right annual march that coincides with Poland's National Independence Day in Warsaw on November 11, 2014. Poland's National Independence Day commemorates the anniversary of the Restoration of a Polish State in 1918. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A magyar és a lengyel szélsőjobboldali mozgalmak közösen vonultak fel a lengyel függetlenség napja alkalmából bevándorlóellenes jelszavakat skandálva. Ünnepi beszédében Jaroslaw Kaczynski, az új lengyel kormányt alakító nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt elnöke is azt hangoztatta, hogy Lengyelország nemzetállam, kell, hogy legyen.
Vágólapra másolva!

„Ez nem jelenti azt, hogy nem kell az Európai Unióban lennie, hogy el kellene utasítani mindazt, ami az európai együttműködést jelenti, azt, ami háborúktól mentette meg Európát” – hangsúlyozta Kaczynskil a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep alkalmából elmondott krakkói beszédében.

Szokás szerint összecsaptak a rendőrökkel Forrás: NurPhoto/Artur Widak

Leszögezte ugyanakkor, hogy az együttműködésnek csak akkor van haszna, ha „nemzeti és szuverén államok” vesznek részt benne, melyek „a saját hagyományukkal összekötött kultúrával rendelkeznek”.

Közös menet

Az ünnep alkalmából bevándorlóellenes tüntetést tartott Varsóban a lengyel szélsőjobb, amelyen részt vettek a magyar testvérszervezetek is.

A megmozduláson magyar szélsőségesek is részt vettek Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A tüntetők kétnyelvű transzparenseket vittek magukkal, többek között a második világháború előtti időkből származó hírhedt antiszemita mondással: „Lengyelország a lengyelekért, lengyelek Lengyelországért”.

Az AP tudósítása szerint a felvonulók közül többen maszkkal takarták el az arcukat és vörös jelzőfáklyákat emeltek a magasba. A rendőrség 25 ezresre becsülte a számukat.

A tüntetők közül sokan maszkkal takarták el az arcukat Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A varsói megmozdulást erős rendőrségi őrizet mellett tartották meg, és ahogy az Euronews tudósításából is kiderül, a radikálisok a korábbi évek „hagyományainak” megfelelően ismét összecsaptak a rendőrökkel.