Drónok járőrözhetnek a koreai határon

North Korean soldiers look at the South side while US Defense Secretary Ashton Carter visits the truce village of Panmunjom in the Demilitarized Zone dividing the two Koreas on November 1, 2015.  Carter visited the Demilitarized Zone (DMZ) dividing the Ko
Észak-koreai katonai vezetők egy hadgyakorlaton
Vágólapra másolva!
A demilitarizált övezet, nevével ellentétben, tele van fegyverekkel, és egyre több katona lesz az aknák áldozata. Dél-Korea 2017-től drónokkal erősítené a határvédelmet.
Vágólapra másolva!

Katonai drónok fejlesztéséről döntött a dél-koreai hadsereg. A hadászati projekt két év múlva indul, sorozatgyártásuk pedig 2024-től várható – írja a Sputnik. Szöul a két Koreát elválasztó, elaknásított övezetben a sérülések számát akarja csökkenteni. Ám az emberbarát megfontolások mellett a költséghatékonyság is fontos szempont: Pak Kunhje dél-koreai elnök egy hónapja jelentette be, hogy csökkenteni szeretné a katonai kiadásokat.

A szegény szomszédnak is elérhető

mondta Sim Hyun-chul. A fejlesztőcsapat vezetője attól tart, hogy a viszonylag olcsó, katonai célra bevethető eszközökhöz a szegényebb Észak-Korea is hozzáfér.

Kim Dzsungun, Észak-Korea első embere szereti tudni, hogy mi zajlik a szomszédban Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Vékony jégen táncolnak

Hivatalosan 1953 óta fegyvernyugvás van a két állam között, a valóságban azonban folyamatos hadkészültségben van Észak- és Dél-Korea. A határvillongások nem ritkák, legutóbb szeptember végén észlelt a dél-koreai hadsereg észak-koreai drónokat.